Linkuri accesibilitate

Canicula - 80% din incendii provocate din imprudență


Gheorghe Raileanu, primarul din Bogdanovca Nouă
Gheorghe Raileanu, primarul din Bogdanovca Nouă

Departamentul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale apelează la vigilență și la spirit civic.


În iulie, Republica Moldova se confrunta cu ploi şi inundaţii, acum - avertizează şeful serviciului Pază şi Protecţie din cadrul întreprinderii „MoldSilva” – vine canicula. Începând cu această săptămână pompierii şi pădurarii ar trebui să fie cu ochii în patru, adaugă Marian Scobioală.

Marian Scobioală: „Cum am citit în ziar că până la sfârşitul săptămânii se aşteaptă + 39. Frunzele se usucă şi ar apărea un pericol. Dar iarăşi asta poate să fie numai de-a lungul drumurilor, în zonele de odihnă unde ştiţi că avem cetăţeni nu prea conştiincioşi şi nu prea stâng focul din urma lor, dar vă spun că fiecare pădurar are sectorul lui încredinţat şi el ştie locurile unde poate, eventual, să apară un incendiu. Este legătura directă şi cu superiorii de la ocolul silvic şi cu pompierii.”

În cazul izbucnirii incendiilor numărul pompierilor şi salvatorilor de gardă va fi mărit şi se va lucra în regim de alertă, spune Liliana Puşcaş, ofiţerul de presă al Departamentului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale. Până atunci însă primarii şi proprietarii de terenuri sunt avertizaţi de pericolul incendiilor.

Liliana Puşcaş: „În cazul unui incendiu la faţa locului automat se îndreaptă autospeciala de intervenţie din teritoriu. Dacă incendiul este de proporţii, desigur se mai îndreaptă şi alte autospeciale de intervenţie, aşa că în cazul unui incendiu de proporţii poate fi antrenată chiar şi toată garnizoana municipiului Chişinău.”

Liliana Puşcaş spune că opt din zece incendii sunt provocate de neatenţia oamenilor: „Neglijenţă, imprudenţă şi alte cauze care duc la producerea incendiilor.

Europa Liberă: Dar pe timp de caniculă această statistică se schimbă?

Liliana Puşcaş: „E la fel. Vorbeam de imprudenţă: o ţigară nestinsă într-un lan de grâu ar produce incendii, o simplă scânteie într-o perioadă cu temperaturi cu 40 de grade din nou ar produce incendii. Ţine mult de vigilenţa persoanelor şi de spiritul lor civic”

În satul Bogdanovca Nouă anul trecut a izbucnit un incendiu într-un lan de grâu. Un sătean a decis să dea foc miriştii în loc să o cureţe de paie, explică primarul Gheorghe Răileanu, care se plânge de neglijenţa oamenilor.

Gheorghe Răileanu: „Mai ales prin sate sunt unele zone unde cu toţii sunt plecaţi peste hotare şi au rămas numai beţivi sau bătrâni. Eu vă spun că tocmai mă gândeam să mă adresez către cetăţeni anume cu problema să mai lichideze din buruiene că anul a fost mai favorabil pentru vegetaţie decât anii trecuţi.”

Anul trecut, arată datele Departamentului Situaţii Excepţionale, incendiile au distrus 17 hectare de pământ şi au produs pagube în valoare de 54 de mii de lei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG