Linkuri accesibilitate

Lipotemie (nu leşin) din cauza expunerii îndelungate la soare


 Vladimir Hotineanu
Vladimir Hotineanu

Ministrul săntății Vladimir Hotineanu: Limităm spitalizările programate pentru că în perioada caniculară sunt greu de asigurat condiții optime post-operatorii.


Vladimir Hotineanu: „Ce întreprindem? Limităm spitalizările programate.”

Europa Liberă: De ce?

Vladimir Hotineanu: „Mergem pe regimul de intervenţii chirurgicale de urgenţă, deoarece în perioada caniculară este complicat de asigurat condiţiile optime organismului, în special după intervenţiile chirurgicale.”

Europa Liberă: De ce? Cei care se pregătesc, pacienţii care se pregătesc de operaţie, să mai îngăduie un pic?

Vladimir Hotineanu: „Cei programaţi, da. Că nu arde nimic. Ştiţi, sunt intervenţii chirurgicale, care le aşteptăm şi în toată lumea se aşteaptă şi jumătate de an şi un an. Şi dacă mai este o săptămână, mai aşteptăm o săptămână. Şi tot ce este de urgenţă va fi asigurat.”

Europa Liberă: Vă întrebam, dacă spitalele sunt înzestrate cu aer condiţionat?

Vldimir Hotineanu: „Partea hotelieră a spitalului, secţiile propriu-zis, unde este spitalizat bolnavul - nu. Nu avem aşa spitale.”

Europa Liberă: De ce?

Vladimir Hotineanu: „De atâta că nu sunt. Că nu au fost până acuma. Prevedem în procesul de renovare a instituţiilor medicale acest aspect. Cândva, în anii 80, în Spitalul republican era. Din 90 nu mai este şi nu mai funcţionează aerul condiţionat. Sălile de operaţie sunt toate cu aer condiţionat. Terapiile intensive nu toate, aproximativ toate. Deci, 70-80 de procente din terapiile intensive sunt asigurate cu aer condiţionat.”

Europa Liberă: La urgenţă sunt mulţi oameni?

Vladimir Hotineanu: „Şi la urgenţă sunt mulţi oameni.”

Europa Liberă: Leşină pe stradă? Ce se întâmplă? Cardiacii? Cei cu boli respiratorii?

Vladimir Hotineanu: „Lipotemie, nu leşin. Haideţi să vorbim, că sunt lipotemie astea. Pierderea temporară bruscă de cunoştinţă este lipotemie, este un colaps vascular. Există, dar populaţia este atenţionată, ca în perioada caniculară să fim mai puţin supuşi razelor solare, să ne acoperim capul. Protecţia proprie trebuie să fie asigurată.”

Europa Liberă: Dar mai nou, am reţinut un avertisment de toxine în aer, pe timpul canicular.

Vladimir Hotineanu: „Nu ştiu de acest lucru.”

Europa Liberă: Razele ultraviolete pe cât de dăunătoare sunt?

Vladimir Hotineanu: „Da, ele sunt permanent. Dar, în general, expunerea razelor ultraviolete prea ambundentă nu este recomandată. Pe perioada caniculară ne acoperim la cap obligatoriu, consumul de apă îndeajuns, asta ar fi una din protecţii.”
XS
SM
MD
LG