Linkuri accesibilitate

Ne vom întoarce în Moldova la sfîrșitul toamnei 2010


Mark A. Meyer
Mark A. Meyer

Președintele Camerei de Comerț moldo-american, Mark A. Meyer va reveni în Moldova pentru o evaluare a situației în regiunea transnistreană.


Europa Libera: Dle Meyer stiu ca la initiativa Baroului din New York sunteti pe cale sa va deplasati in Moldova pentru a incerca sa contribuiti, alaturi de guvernul moldovean la rezolvarea conflictului din Transnistria, asa cum ati facut-o si in urma cu 5 ani.

Mark A. Meyer: Da, ne gandim sa ne intoarcem in Moldova si Transnistria. Am discutat si cu actualul guvern moldovean si sunt cu siguranta deschisi sa revenim acolo, mai ales in lumina deciziei Curtii Internationale de Justitie de la Haga cu privire la Kosovo. Cred ca legea internationala este cu claritate in favoarea Moldovei in chestiunea transnistreana. Aceasta a indicat, de altfel, si raportul nostru, in 2005.

Insa fara cooperarea Rusiei nu cred ca se poate cu adevarat face ceva. In 2005 s-ar fi putut face ceva. In baza raportului nostru ar fi putut fi luate actiuni pentru a-i determina pe rusi sa se retraga din Transnistria. Ma refer la actiuni in justitie in diferite instante din lume impotriva oamenilor de afaceri rusi si ucrainieni care, prin asa numita privatizare, au pus mana efectiv pe obiective de stat moldovenesti.

Cum spuneam, asa numita privatizare, pentru ca de fapt a fost o trecere din proprietatea statului in cea a acestora. Moldova ar fi putut sa ii dea in judecata pe acesti oameni de afaceri rusi si ucrainieni care ar fi inceput sa se agite sa isi pastreze aceste proprietati. In acest context Moldova ar fi putut cere rusilor retragerea trupelor din Transnistria.

Europa Libera: Ne puteti reaminti mai multe amanunte ale acestui proiect al dvs de atunci?


Mark A. Meyer
: In 2005 guvernul moldovean a aprobat un plan de actiune care a fost bazat pe raportul nostru care includea cateva dintre aceste elemente. Planul mai prevedea un efort de lobby in favoarea Moldovei in toate parlamentele tarilor membre ale Uniunii Europene. Ne vom intoarce in Moldova la sfarsitul toamnei 2010, dupa alegeri, pentru a evalua situatia in lumina noii decizii a Curtii de la Haga privind Kosovo dar si pentru a include intr-o posibila noua propunere schimbarile care s-au produs de la ultima noastra misiune in Moldova de acum 5 ani.
XS
SM
MD
LG