Linkuri accesibilitate

14.08 - Chișinău: Conferință de presă în chestiunea transnistreană


La o demonstrație la Tiraspol
La o demonstrație la Tiraspol

Vasile Sturza a infirmat ştirile din presa rusă potrivit cărora, pe perioada concediului său, preşedintele Petru Lucinschi ar fi elaborat un nou plan de soluţionare a diferendului transnistrean.


14 august 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Conferință de presă în chestiunea transnistreană.

Dan Ionescu: Preşedintele Petru Lucinschi şi-a reluat astăzi activitatea, după un concediu de două săptămâni, pe care şi l-a petrecut la unul din sanatoriile din Chislovodsc. Înainte de a reveni la Chişinău, Petru Lucinschi a participat, sâmbătă şi duminică, la Moscova, la prima şedinţă comună a comisiilor de stat ale Federaţiei Ruse, Ucraine şi Republicii Moldova pentru soluţionarea diferendului transnistrean. Reprezentantul preşedintelui moldovean la negocierile cu Tiraspolul, Vasile Sturza, a ţinut astăzi o conferinţă de presă, în cadrul căreea s-a referit la rezultatele acestei şedinţe. Amănunte de la Eleonora Lisnic.

Astăzi s-a anunţat, că la 12 şi 13 august, la Moscova, au fost organizate câteva runde de discuţii în problema diferendului transnistrean, la care au participat reprezentanţi ai Chişinăului, Tiraspolului şi ai statelor garant, Federaţia Rusă şi Ucraina. Părţile au fost reprezentate la nivelul şefilor de comisii speciale pe problema transnistreană, iar delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de preşedintele Petru Lucinschi.

Revenit de la Moscova, reprezentantul preşedintelui Lucinschi la negocierile cu Tiraspolul, Vasile Sturza, a precizat într-o conferinţă de presă, că delegaţia Moscovei, condusă de Evgheni Primacov, şi cea a Kievului, condusă de Vladimir Gorbulin, s-au întâlnit în prima zi cu reprezentanţii Tiraspolului, iar în a doua zi, tot separat, cu reprezentanţii Chişinăului.

Potrivit lui Vasile Sturza, discuţiile s-au referit la trei chestiuni: evacuarea arsenalului militar şi a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, în termenele stabilite la reuniunea OSCE de la Istanbul, problema statutului juridic special pentru regiunea transnistreană şi trei: chestiunea reorganizării forţelor de pace din zona de securitate de pe Nistru. Reamintim, că Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa doreşte ca aceste forţe de pace să activeze cu mandatul său, fapt ce ar constitui o premieră. Vasile Sturza a declarat, că nu este împuternicit să ofere amănunte despre conţinutul discuţiilor, ci doar să informeze că acestea au avut loc.

Reprezentantul preşedintelui moldovean la negocierile cu Tiraspolul, Vasile Sturza: „Noi vom continua aceste întâlniri, discuţii şi săptămâna aceasta, şi săptămâna viitoare. Din nou vreau să anunţ cum vor fi, vor fi rezultate, vor fi documente finalizate, definite, cu un conţinut, pe care-l socotim noi că este cât de cât coordonat şi suntem de acord, sunt de acord părţile şi persoanele care participă la aceste negocieri, atunci vor fi aduse la cunoştinţa Dumneavoastră.”

Săptămâna aceasta la Chişinău vor sosi reprezentanţii preşedinţilor rus şi ucrainean în problema transnistreană – Evgheni Primakov şi, respectiv, Vladimir Gorbulin. Întrebat, dacă la întâlnirile de la Moscova s-a vorbit despre recenta constituire a unui minister transnistrean de externe, Vasile Sturza a răspuns: „Structurile care apar în legătură cu schimbarea legislaţia transnistreană nu au fost puse în discuţie. Nici nu se discută. Nu se acordă absolut nici o atenţie. În cadrul negocierilor cu partea transnistreană nu s-a discutat. Dacă noi pornim pe calea discuţiilor de felul ăsta, nu mai finalizăm lucrul asupra documentelor.”

Vasile Sturza a infirmat ştirile din presa rusă potrivit cărora, pe perioada concediului său, preşedintele Petru Lucinschi ar fi elaborat un nou plan de soluţionare a diferendului transnistrean.

Din Chişinău, Eleonara Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu
: Luni, prestigiosul ziar american, The Wall Street Journal, publică o relatare a corespondentului său la Bruxelles, Jeff Winestock, întitulată: „Uniunea Europeană acordă privilegii comerciale Moldovei, creând, în felul acesta, un precedent”. Autorul scrie, că aceste privilegii fac parte dintr-un program deschizător de noi drumuri, menite să încurajeze ţările mai sărace în a-şi îmbunătăţi performanţele în materie de legislaţie a muncii. În cazul Republicii Moldova va fi vorba de o reducere a taxelor de import, de la 15 până la 35 de procente, pentru a răsplăti eforturile acestei ţări de a se conforma standardelor minimale în unele domenii, cum ar fi munca copiilor, recunoaşterea drepturilor la contracte colective de muncă, sau reprezentarea sindicală. Winestock spune, că în momentul de faţă, aceste înlesniri acordate Moldovei au un caracter de unicat, dar că Uniunea Europeană ar putea acorda pe viitor asemenea privilegii şi altor ţări, inclusiv Federaţiei Ruse, cu condiţia ca aceasta din urmă să găsească o soluţie acceptabilă la criza cecenă.

Autorul este de părere, că relativa liberalizare a comerţului cu Republica Moldova nu va atrage costuri prea mari pentru Uniunea Europeană, dat fiind volumul relativ scăzut al exporturilor moldovene către Uniune, care se cifrează la mai puţin de o sută de milioane de dolari anual. Mai mult, aceste reduceri de taxe au un caracter mai degrabă marginal, aplicându-se numai la unele produse, cum ar fi sucul de mere. Cu toate acestea, oficiali moldoveni, inclusiv reprezentanţi ai Federaţiei generale a sindicatelor, şi-au exprimat părerea, că este vorba doar de un început, dar de un început bun.
XS
SM
MD
LG