Linkuri accesibilitate

10.08 - Chișinău: Reacții politice la propunerea Braghiș de referendum


Cetăţenii s-ar putea pronunţa şi în problema integrării europene în cadrul referendumului


10 august 2000

Reacții politice la propunerea Braghiș de referendum.

Dan Ionescu: Inţiativa, lansată miercuri de către premierul Dumitru Braghiş de a supune strategia de integrare europeană unui referendum naţional, a stârnit interes în rândurile oamenilor politici, aşa cum puteţi afla de la Eleonara Lisnic.

Se pare, că propunerea premierului Dumitru Braghiş, privind organizarea unui referendum în problema integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, a fost recepţionată cu mult calm de parlamentari. Mai mulţi deputaţi, pe care am reuşit să-i găsim astăzi la telefon, au apreciat, că ideea premierului nu este neglijabilă şi că Parlamentul ar putea s-o pună în discuţie, după revenirea sa din vacanţă, în luna septembrie.

Liderul Partidului Forţelor Democratice, deputatul Valeriu Matei, crede, însă, că un referendum în această problemă nu va putea fi organizat toamna aceasta, din cauza neîncadrării în termenele prevăzute de legislaţie.

Valeriu Matei: „Eu cred, că este prematur să vorbim de organizarea unui referendum în toamna acestui an. Chestiunea integrării europene trebuie să fie adusă la cunoştinţa populaţiei noastre, deşi un sondaj făcut de Centrul de studii „Opinia”, pare-mi-se, ne releva că 69 la sută din cei chestionaţi sprijineau ideea integrării europene a Republicii Moldova.”

Întrebat, dacă vede vreo legătură între referendumul propus de premier şi referendumul propus de preşedintele Lucinschi în problema formei de guvernare, Valeriu Matei a răspuns: „Cred, că a pune în legătură directă această chestiune cu referendumul solicitat de domnul Lucinschi, în baza unui proiect de lege abia trecut prin Curtea Constituţională, ar fi o chestiune prea hazardată, dacă nu chiar absurdă.”

Deputatul Partidului Democrat, Anatol Ciobanu, a fost de părere, că cetăţenii s-ar putea pronunţa şi în problema integrării europene în cadrul referendumului, propus de preşedintele Lucinschi, care poate fi desfăşurat nu mai devreme de începutul anului viitor.

Anatol Ciobanu: „În principiu, propunerea domnului prim-ministru nu este lipsită de sens. Deoarece, sigur, că ar fi bine ca însuşi poporul să decidă, vrea sau nu vrea în Europa. Pe de altă parte, este absolut clar, că altă cale nu avem. Şi majoritatea cetăţenilor apriori eu sunt convins, că sunt de acord de a ne integra anume în Europa şi nu în altă parte. Că în altă parte nici nu ai unde te integra.” În opinia lui Anatol Ciobanu, nu există nici o legătură între propunerea premierului şi cea a şefului statului.

Deputatul independent, Alecu Reniţă, de asemenea este de părere, că propunerea premierului merită să fie discutată în Parlament: „Această idee a premierului urmează s-o discutăm la modul serios în luna septembrie şi atunci vom conveni asupra faptului, dacă este necesar, ca un subiect atât de actual să fie propus întregii populaţii, sau acest lucru să şi-l rezerve Parlamentul. Cât priveşte, că acest referendum să fie, sau în chestionarul propus pentru referendum să fie şi o altă întrebare, legată de republică prezidenţială, cred că este absolut inutil. Odată cu modificarea Constituţiei lucrurile au fost aranjate la locul cuvenit.”

Agenţia Basapress îl citează astăzi pe deputatul Partidului Popular Creştin-Democrat, Sergiu Burcă, care s-a arătat surprins de faptul, că Guvernul nu a prezentat miercuri un aviz asupra strategiei de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Deputatul a fost de părere, că astfel Guvernul încearcă să tergiverseze o decizie definitivă. Proiectul strategiei de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost elaborat de responsabili din Ministerul de Externe şi promovat de deputatul Valeriu Matei. Acum două luni proiectul strategiei a fost semnat de 23 de formaţiuni politice parlamentare şi extraparlamentare de orientare democratică, acestea reprezentând aproximativ 65 % din electorat.

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG