Linkuri accesibilitate

Religia: disciplină școlară opțională


Leonid Bujor
Leonid Bujor

Ministrul educației Leonid Bujor: Insistenţele Mitropoliei Moldovei pentru obligativitatea disciplinei au la bază considerente politice.


Deşi justiţia a blocat campania lui Valeriu Pasat pentru studierea obligatorie a ortodoxiei în şcoli, disputa nu s-a terminat. Mitropolia Moldovei, care a sprijinit eforturile lui Pasat, nu se mulţumeşte cu propunerea guvernului ca religia să fie studiată opţional şi vrea în continuare referendum. În opinia ministrului educaţiei, Leonid Bujor, asemenea insistenţe nu mai au de-a face cu şcoala şi programul ei, ci cu politica.

Ministrul Educaţiei îşi sprijină ipoteza pe mai multe fapte, dar ca prim argument aduce schimbarea de opţiune a Mitropoliei Moldovei. Potrivit ministrului, în toamna anului trecut, Mitropolia ar fi venit cu iniţiativa studierii opţionale a disciplinei, demers la care au subscris atunci mai multe organizaţii creştin-ortodoxe.

Leonid Bujor: La etapa iniţială dvoastră ştiţi că multă lume a fost surprinsă de declaraţia Mitropolitului Vladimir după întîlnirea cu prim-ministrul Vlad Filat.
După acea întîlnire din martie, Vlădica Vladimir a declarat că biserica şi-ar dori organizarea unui referendum pentru obţinerea predării obligatorii a religiei. Iar cîteva luni mai tîrziu, mai mulţi preoţi de la Mitropolia Moldovei, au format un grup de iniţiativă, în frunte cu fostul director SIS Valeriu Pasat, pentru colectarea semnăturilor pro-referendum, grup înregistrat de CEC dar contestat de Curtea Supremă de Justiţie. Cu toate acestea, Mitropolia insistă asupra organizării referendumului, justificîndu-şi opţiunea prin faptul că “o decizie adoptată prin intermediul unui referendum legislativ va avea un caracter ireversibil”.

Citatul a fost rostit azi de Leonid Bujor şi face parte din răspunsul Mitropoliei Moldovei la apelul ministerului către feţele bisericeşti de-a participa la elaborarea manualelor şi a curriculumului pentru disciplina opţională introdusă de guvern în şcoli din toamnă. Ministrul Educaţiei lasă să se înţeleagă că insistenţele Mitropoliei ar avea la bază întîi de toate considerente politice.

Leonid Bujor: “Eu mă limitez la următoarele. Manualele la care s-a referit doamna Tatiana au fost editate în anul 2005 cu aportul Mitropoliei şi al guvernului. Prim-ministru în acea perioadă era Vasile Tarlev. Dacă s-ar fi dorit sincer introducerea acestei discipline ca una opţională, lucru pe care ni-l dorim noi acum, vă asigur că în Moldova nu am fi avut 120 de instituţii unde această religie e prezentă ca opţională. Numărul acestora ar fi fost mult mai mare. Iată şi un alt argument în favoarea ideii - e prezent sau nu politicul?”

Între timp, potrivit lui Dmitrii Ciubaşenko, purtătorul de cuvînt al lui Valeriu Pasat, preşedintele nou al Partidului Umanist, grupul de iniţiativă pentru organizarea referendumului continuă să adune semnături, în ciuda dublului verdict negativ pronunţat de justiţia moldovenească.

Dmitrii Ciubaşenko: “Scopul final e organizarea unui referendum pentru predarea obligatorie. Parlamentul, dacă va discuta această problemă, va lua o decizie. Nu ştim astăzi care va fi decizia. E cert că parlamentul actual nu va discuta această iniţiativă. Poate doar viitorul parlament”.

Anterior şi oponenţii referendumului pro-ortodoxie au declarat că iniţiativa grupului în frunte cu Pasat ar avea subtext politic, idee respinsă însă de autori.

Arcadie Barbăroşie, unul dintre membrii grupului pentru un stat laic secular: “Se vrea constituirea organizaţiilor primare ale unui partid în teritoriu. Se vrea consolidarea electoratului şi s-a găsit subiectul prin care acest electorat poate fi consolidat. Mesajul e simplu: noi pledăm pentru cutare valori ortodoxe! Veniţi cu noi! Votaţi-ne pe noi!”

Arcadie Barbăroşie spune că şi decizia guvernului de-a introduce religia în şcoală ca disciplină opţională ar fi una luată “sub presiunea politicului”.

Arcadie Barbăroşie: “Sub presiunea politicului, în sensul că vin alegerile, că se vor voturi. Şi pentru aceste voturi vor lupta mulţi”.

Membrii grupului pentru un stat secular resping referendumul pe tema predării religiei pe motiv că acesta ar contraveni Constituţiei care declară biserica separată de stat.

Amintim că prin hotărîre de guvern, religia urmează să fie studiată în şcoli ca disciplină opţională de la 1 septembrie, la solicitarea părinţilor. Ministerul Educaţiei urma ca pînă la începerea anului şcolar să pregătească curricula, manuale noi, dar şi să găsească cadre didactice potrivite. Astăzi Leonid Bujor a spus că în acest an va fi predat doar un curs introductiv care îi va face pe copii cunoscuţi cu noţiunile de bază ale disciplinei Religia, pe motiv că elaborarea curriculumului pentru manualele de religie ar necesita mai mult timp decît a avut ministerul la dispoziţie.

Aşadar copiii vor studia noua disciplină în baza manualelor din 2005. Cît priveşte însă cadrele didactice, ministerul şi-a confirmat angajamentul să organizeze în august cursuri de reciclare a profesorilor şi a feţelor bisericeşti care urmează să predea această disciplină. Directorii de şcoli în obligaţia cărora stă să găsească profesorul potrivit spun că abia în toamnă vor şti dacă vor fi doritori pentru această disciplină.
Previous Next

XS
SM
MD
LG