Linkuri accesibilitate

Un an de la constituirea AIE (Timpul)


Interviu cu Vladimir, mitropolitul Moldovei (Kommersant).


Acum un an, sub privirile buimacite ale comuniştilor dar si sub ochii induiosati si plini de sperante ai societatii democratice, la Chisinau se constituia Alianţa pentru Integrare Europeană, îşi aminteşte Constantin Tănase în cotidianul Timpul. Astazi, unii zic ca Alianţa nu mai există, că a murit şi isi freacă mainile de bucurie. Daca a murit, sa vorbim de morţi numai de bine. Tot în Timpul aflaţi ce spun experţii despre rolul pe care l-a avut Alianţa pentru Integrare Europeana pana acum. Spre exemplu unii spun că Alianţa a facut primii paşi in indeplinirea tuturor celor cinci obiective de bază şi ca ar fi foarte bine daca am continua tot aşa. Altii – că s-a evitat destabilizarea socială.

Ziarul rus Kommersant publica un interviu cu Mitropolitul Moldovei, Vladimir, care explică de ce biserica a intrat in politică. Moldova - este practic o ţară ortodoxă. Analistii spun că 94 % din populaţie sunt ortodocşi. O mulţime. Iar pe Pasat il cunoaşte de cand acesta era ambasadorul moldovei în Rusia. Atunci au devenit prieteni.

Iar politologul Denis Cenuşă scrie că din pacate, din partea Moldovei gradul de compasiune si solidaritate fata de tragedia „incendiara” din Rusia este slabă in intensitate, iar pe alocuri practic insesizabil. Unii dintre moldoveni sustin pasivitatea oficialitatilor, amintindu-si restrictiile la comercializarea vinurilor pe piata rusa, iar altii vor sa raspunda cu aceeasi moneta pentru neimplicarea Moscovei in ajutorarea sinistratilor inundatiilor din Moldova.
XS
SM
MD
LG