Linkuri accesibilitate

Campionii integrării europene


Nu cred însă că trebuie să ne îmbătăm cu apă rece, sîntem încă captivii reflexelor vechi.


Deunăzi, o declaraţie a unor experţi europeni a fost mediatizată stăruitor şi a încîntat guvernanţii moldoveni. Experţii europeni au opinat că Republica Moldova a devenit campioană regională a cursei pentru integrare europeană şi au mărturisit că în cercurile politice înalte din UE se vorbeşte tot mai mult despre includerea Moldovei în cohorta ţărilor balcanice implicate în procesul de aderare.

Nici vorbă, declaraţia experţilor e frumoasă şi ne gîdilă orgoliul. Sîntem acum campioni ai integrării europene şi asta nu e floare la ureche! Nu cred însă că trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Nu aveam de-a face cu prima declaraţie încurajatoare-amabilă a europenilor la adresa Moldovei. Au fost ele mai multe de-a lungul anilor şi, din păcate, nu ne-au ajutat prea mult. Şi asta pentru că, oricît de măgulitoare ar fi aprecierile europenilor, integrarea nu are sorţi de izbîndă dacă nu ne schimbăm noi înşine.

În această privinţă, mai avem mult de muncit, chiar dacă guvernarea actuală pare mai europeană ca toate guvernările precedente laolaltă. E prea puţin ca guvernanţii să se mişte spre Europa. E chiar aproape nimic, dacă şi poporul nu se mişcă în aceeaşi direcţie. De trei ani de zile scrutez cu atenţie cotidianul simplilor muritori din Moldova şi mărturisesc că nu prea văd, pe palierul cotidianului, cohorte impresionante ghidîndu-se de standardele europene.

Sîntem încă captivii reflexelor vechi: ne doare-n cot de tot ce e dincolo de apartamentul nostru, aruncăm chiştoace şi resturi de mîncare alandala, zbierăm serile în scările blocurilor, speriind vecinii, nu ştim să ne pregătim de inundaţii, nu mai reuşim să facem drumuri, nu ne place să plătim impozite, sîntem tentaţi de mişmaşuri, facem coadă ore-n şir. Există, fireşte, şi excepţii fericite, dar acestea trebuie mereu să înfrunte un mediu sufocant, un mediu al provizoratului şi superficialităţii.

Da, la rigoare, se poate spune că sîntem un fel de Elveţie a estului, dar ne despart ani-lumină de cotidianul elveţienilor. Iar declaraţiile frumoase pe care ni le adresează europenii sînt doar declaraţii. Realitatea o făurim noi, cetăţenii Republicii Moldova.
XS
SM
MD
LG