Linkuri accesibilitate

Mihai Saakaashvili: Georgienii vor continua lupta pentru reîntregirea teritorială a țării


La doi ani de la războiul ruso-georgian, preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev a făcut astazi o vizita surpriză in Abhazia, regiunea separatistă a Georgiei a cărei independenţă, ca si a Osetiei de Sud, a fost recunoscută de Rusia în războiului de acum 2 ani. Medvedev a avut convorbiri cu liderul de la Suhumi, Serghei Bagapsh. Liderul de la Kremlin a promis că va dezvolta încă şi mai mult relaţiile economice, politice si de securitate cu regimul de la Suhumi.

Intr-o apariţie televizată, preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev a spus că decizia de a începe războiul împotriva Georgiei pentru Osetia de Sud „a fost dificilă, dar corectă”.

In localităţile Gori şi Tvingali, locul unor confruntări violente acum 2 ani, oamenii au aprins luminări în amintirea celor ucişi.

Intr-un mesaj adresat ţării sale, preşedintele Georgiei Mikail Saakashvili a spus că lupta georgienilor va continua pînă ce ultimul ocupant al teritoriului ţării sale va părăsi Georgia si se va face dreptate georgienilor de toate etniile.

Liderul de facto din Osetia de Sud, Eduard Kokoity a vorbit si el despre durerile ce nu pot fi vindecate atît de usor după război.

Georgia a făcut cunoscut că în războiul de acum 2 ani au murit 228 de civili si 184 de militari, iar Rusia a anunţat drept pierderi 64 de militari si 162 de sud osetini într-un război de 5 zile, incheiat cu o întelegere negociată de Uniunea Europeană.

În baza înţelegerii, Rusia urma sa îşi retragă efectivele militare pe pozitiile de dinainte de război şi să permită accesul în cele doua regiuni unei misiuni UE de pacificare de 240 de militari. Niciuna din aceste prevederi nu a fost respectată de către Moscova.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG