Linkuri accesibilitate

Ilie Ilașcu acuză Moscova de subminarea eforturilor de reglementare a conflictului transnistrean


Ilie Ilascu a lansat astazi o declaratie catre ministrul de externe al Federatiei Ruse, Serghei Lavrov, declaratie citata de pagina de internet a Ziarului de Garda. Ilie Ilascu a fost detinut politic al regimului de la Tiraspol si apoi parlamentar la Bucuresti si impreuna cu altti combatanti din razboiul de pe Nistru din 1992 a fost decorat cu Ordinul Republicii de catre presedintele interimar Mihail Ghimpu. Potrivit unui comentariu postat pe site-ul ministerului rus de externe, Moscova isi exprima ingrijorarea in legatura cu evolutiile politice de la Chisinau, sustinind ca prin gesturi precum cel al presedintelui Ghimpu s-ar pune in primejdie rezolvarea conflictului Transnistrean.

In replica, Ilie Ilascu spune ca „tocmai Federatia Rusa submineaza reglementarea consecintetor razboiului moldo-rus de la Nistru din anii 1991 – 1992, prin sustinerea economica, diplomatica, militara si informationala a regimului” de la Tiraspol. In opinia lui Ilie Ilascu unica solutie a reglementarii acestui conflict ar fi plecare urgenta a tuturor unitatilor militare ruse de pe teritoriul Reaublicii Moldova potrivit intelegerilor internationale.

Ilascu mai scrie si ca in raioanele din estul Moldovei in 1992 nu a fost un razboi „ fratricid”, asa cum apare in comentariul ministerului rus de externe, ci un razboi moldo-rus, „de agresiune a Federatiei Ruse asupra tinarului stat moldovean cu scopul de a-l dezmembra si mentine in sfera de influenta a Rusiei si a-i folosi teritoriul geostrategic impotriva statelor europene si NATO”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG