Linkuri accesibilitate

7.08 - Chișinău: Bilanț al sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului


Dumitru Diacov: „e foarte greu ca acum să vorbim de o susţinere masivă a Parlamentului pentru acest Guvern, fiindcă o oarecare doză de neîncredere, poate nu în întreaga echipă, dar există.”



7 august 2000

Actualitatea în Republica Moldova
.

Bilanț al sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului.

Dan Ionescu: Preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov, a prezentat astăzi, într-o conferinţă de presă, bilanţul sesiunii de primăvară-vară a Legislativului, o sesiune plină de evenimente de o importanţă cu totul deosebită, dacă ar fi să ne referim numai la modificările în Constituţie, prin care a fost instituit sistemul parlamentar de guvernare şi legile, prin care Guvernul a căpătat împuterniciri suplimentare. Deşi republica parlamentară a devenit un fapt împlinit, luptele politice dintre adepţii şi adversarii amendamentelor la Constituţie, se pare, că sunt departe de a lua sfârşit. Amănunte în relatarea lui Sergiu Praporşcic.

Preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov, a declarat astăzi, în cadul unei conferinţe de presă, că Legislativul se pronunţă împotriva demiterii Guvernului Braghiş. Aceasta, în opinia lui, ar duce la destabilizarea situaţiei politice din Republică. Pe de altă parte, Dumitru Diacov spune, că sunt necesare unele remanieri guvernamentale, care ar putea să fie operate în toamnă, după revenirea din vacanţă a Parlamentului. Preşedintele Legislativului se pronunţă pentru „un Guvern al încrederii naţionale”, care ar fi sprijinit de majoritatea grupurilor parlamentare.

Dumitru Diacov: „Noi vrem, ca Guvernul să rămână să lucreze, măcar că acest Guvern rămâne a fi Guvernul preşedintelui, instalat de preşedinte, selectat de preşedinte şi care se subordonează preşedintelui. Eu înţeleg, că e foarte greu ca acum să vorbim de o susţinere masivă a Parlamentului pentru acest Guvern, fiindcă o oarecare doză de neîncredere, poate nu în întreaga echipă, dar există. Eu sper, că noi vom depăşi aceste momente, reieşind în primul rând din interesul de a păstra stabilitatea în Republică. Şi deaceea, am spus-o cu mai multe ocazii, că noi vom fi şi suntem împotriva demisiei Guvernului şi vrem să creăm condiţii ca Guvernul Braghiş să activeze mai departe. Asta nu înseamnă, că noi nu vom pune problema unor remanieri în Guvern.

Şi sigur, că toate fracţiunile parlamentare sunt de acord cu faptul, că unele sectoare în executiv lasă mult de dorit. Chiar din punct de vedere al persoanelor, care stau în fruntea ministerelor respective. Eu cred, că o formulă, care poate fi discutată în toamnă, împreună cu domnul prim-ministru, împreună cu fracţiunile parlamentare, ca noi să avem un Guvern, poate aşa, de încredere naţională, care ne-ar permite ca noi să păstrăm acest echilibru în ţară. Şi ne-ar permite, ca să funcţioneze Parlamentul în formula care există. Nu se crează alte coaliţii, dar toate fracţiunile parlamentare acordă sprijinul, într-un fel poate pe alocuri condiţionat, dar acordă un sprijin Guvernului şi primului ministru concret.”

Referindu-se la alegerea viitorului preşedinte al Republicii de către Parlament, Dumitru Diacov a spus, că există toate şansele ca acesta să fie confirmat în termenul stabilit. El a exclus posibilitatea declanşării unei crize legislative din cauza alegerii noului preşedinte, deoarece, spune Dumitru Diacov, deja există o înţelegere între liderii grupurilor parlamentare de a confirma un nou şef al statului. Totodată, preşedintele Legislativului a spus, că unele forţe intenţionează să desfăşoare în toamnă acţiuni de protest, îndreptate împotriva Parlamentului, care ar avea drept scop destabilizarea situaţiei economice, sociale, dar şi politice.

În alt context, Dumitru Diacov a declarat, că Parlamentul nu va bloca iniţiativa legislativă, prin care preşedintele a solicitat instituirea sistemului prezidenţial de guvernare prin desfăşurarea referendumului. Diacov a spus, însă, că proiectul de lege constituţională al şefului statului va fi examinat conform prevederilor Constituţiei, adică nu mai devreme de luna ianuarie 2001 şi nu în toamnă, aşa cum a solicitat preşedintele Petru Lucinschi.

Dumitru Diacov a mai spus, că în a doua jumătate a lunii septembrie Parlamentul se va întruni într-o sesiune extraordinară, la care vor fi examinate în mod prioritar proiectele de lege cu privire la acordarea de împuterniciri suplimentare Executivului, aşa cum stipulează şi noile amendamente, operate de Parlament la Constituţie, prin care deputaţii au instituit, la 5 iunie, republica parlamentară.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu: Tema modificărilor la Constituţie, adoptate de Parlamentul moldovean, s-a aflat la sfârşitul săpătămânii trecute în atenţia unor mass media de la Moscova. Publicaţia „Sovetskaia Rossia” scrie, că Republica Moldova, prima din spaţiul CSI care a instituit un sistem parlamentar de guvernare, ar trebui să fie un exemplu de urmat nu numai pentru alte ţări ale Comunităţii, care „s-au împotmolit în mlaştina autoritarismului prezidenţial, dar şi pentru Federaţia Rusă”.

De o cu totul altă opinie este publicaţia „Vek”, care susţine, că schimbările politice de la Chişinău nu prevestesc nimic bun şi că ele ar putea influenţa negativ procesul de negocieri cu Tiraspolul. Ziarul îl citează pe purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei moldovene, Anatol Golea, potrivit căruia, Parlamentul ar putea bloca variantele de soluţionare a diferendului transnistrean. Acesta ar fi fost şi motivul unor consultări intense între Moscova şi Chişinău, în care s-a înscris şi recenta vizită în capitala rusă a preşedintelui moldovean, Petru Lucinschi, înainte de plecarea lui în concediu la unul din sanatoriile din Kislovodsc. Publicaţia „Vek” susţine, că şeful statului ar lucra în prezent asupra unui program de acţiuni, menit să deblocheze negocierile cu Tiraspolul şi care ar urma să fie prezentat şefilor de stat din CSI la aşa-zisul summit neformal din 17-18 august.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG