Linkuri accesibilitate

Eu fac jurnalistică și atît...


Vitalie Călugareanu
Vitalie Călugareanu

Vitalie Călugăreanu: De ce apar aceste polemici legate de funcţia de preşedinte acum, în campania pentru referendum?


Vitalie Călugăreanu s-a născut la 6 octombrie 1977 în satul Cărpineni, r. Hânceşti. Licenţiat în jurnalism şi ştiinţe ale comunicării la Universitatea de Stat din Moldova. Activează în presă din 1996. A lucrat pentru „Antena 1” Bucureşti şi pentru agenţia „Prima-News” din Moscova. Este angajat în calitate de corespondent la Chişinău al cotidianului bucureştian „Jurnalul Naţional” şi corespondent „Deutsche Welle”. Este jurnalist de investigaţie. Momentan coordonează activităţile a două echipe de jurnalişti care investighează evenimentele din aprilie 2009. E si angajat la „Jurnal TV” şi prezintă principalul talk-show al zilei „Cabinetul din Umbră”
.

Luni

Un prieten, director al unui post de radio local, m-a sunat la ora 7.00 să-mi spună că reprezentanţii unui partid din AIE i-au propus bani în schimbul promovării în campania electorală. L-am sfătuit să ofere condiţii egale pentru toţi concurenţii electorali. Am trecut în studio şi am început să scriu relatarea pentru DW despre împlinirea a 70 de ani de la înfiinţarea RSSM. Acelaşi subiect l-am luat şi pentru emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la „Jurnal TV”. Istoricii Ion Ţurcanu, Valeriu Matei şi Veaceslav Stăvilă au acceptat cu plăcere invitaţia la emisiune. A acceptat invitaţia şi Anatol Dubrovski, dar, seara, cu 40 de minute înainte de a intra în emisie, i-a telefonat producătorului şi l-a anunţat că nu vine în studio, pentru că nu-l agrează pe Valeriu Matei. Întregul scenariu al emisiunii a fost dat peste cap. M-am convins încă odată cât de laşi sunt unii oameni la noi – incapabili să-şi apere public punctul de vedere. După emisiune, am privit pe internet declaraţia liderului PLDM, Vlad Filat, în care s-a lăudat că este un prim-ministru bun şi că va putea fi şi un preşedinte bun. M-am gândit că ar fi bine să-l provoc a doua zi la o discuţie în „Cabinetul din Umbră” pe liderul PD, Marian Lupu.

Marţi

Dimineaţă am găsit internetul plin cu replici tăioase ale lui Marian Lupu şi Vlad Filat. Supărat că Filat „atentează” la funcţia de şef al statului care îi era destinată conform algoritmului în alianţă, Lupu a spus că liderul PLDM „trădează principiile AIE”. În replică, la conferinţa de presă, Vlad Filat le-a cerut partenerilor de coaliţie să nu-i mai spună pe ce scaun să stea şi că PLDM îşi propune să dea preşedinte acestei ţări.

Zadarnic am încercat să-l invităm la emisiune pe Marian Lupu. Era ocupat, iar oamenii responsabili de relaţiile cu presa din PD nu au fost capabili să identifice o persoană în partid care să vorbească despre acest subiect în cadrul principalei emisiuni de dezbateri a zilei. E vacanţă şi e de înţeles, deşi e campanie electorală.

O întrebare, însă, nu-mi dă pace: De ce apar aceste polemici legate de funcţia de preşedinte acum, în campania pentru referendum? Am impresia că prezenţa la referendum nu-i mai preocupă deloc pe politicienii din coaliţie. Coborârea pragului de participare la referendum până la 33% i-a relaxat total. Aceştia se bat deja pentru funcţia de preşedinte, dar tare mă tem că se înghesuie să călărească un mânz încă nenăscut care poate să moară la naştere.

Miercuri

M-am trezit enervat! M-au sunat cei de la producţie de la „Jurnal TV” să mă întrebe ce invitaţi am la emisiune ca să pregătească promo-ul. Prea dimineaţă! Mai târziu, producătorul emisiunii mi-a trimis pe e-mail schema mafiotă desenată de Sergiu Mocanu. I-am urmărit conferinţa de presă în speranţa că va prezenta vreo probă. Nu a prezentat nimic nici de data aceasta. M-am frământat vreo două ore dacă să-l chem sau nu la emisiune. M-am uitat la ratingul foarte bun pe care l-a avut prima emisiune cu Mocanu şi am decis să-l invit. Am înţeles că n-am greşit când am văzut declaraţia lui Marian Lupu difuzată prin intermediul Serviciului de Presă al PD în care îl elogiază pe Vlad Plahotniuk. Marian Lupu şi Vlad Plahotniuk au refuzat invitaţia la emisiune, dar au intervenit telefonic Dumitru Diacov de la PD şi Diana Danu, purtătorul de cuvânt al omului de afaceri Vlad Plahotniuk. Nu ştiu de ce, dar m-am întors acasă cu un gust amar. Ceva nu-mi place mie în scandalul acesta. Nu înţeleg al cui joc îl face Sergiu Mocanu, deşi parţial ştiu că are dreptate în ceea ce spune.

Joi

O zi foarte grea. Dis-de-dimineaţă „am bătut în cuie” subiectul emisiunii – iniţiativa PLDM de reducere a perioadei electorale de la 60 la 30 de zile. Am trimis relatările la Bonn - una dintre ele fiind despre dezvăluirile lui Sergiu Mocanu. Cred în continuare că ceva nu e în regulă cu aceste dezvăluiri, de aceea mi-am bazat relatarea strict pe declaraţii asumate.

La amiază mă sună un prieten care îmi cere în glumă 120 mii de euro. Acesta este preţul de vânzare a unui post de radio din Chişinău, care are şi câteva frecvenţe locale. Ambii suntem îndrăgostiţi de radio şi visăm că într-o zi vom reuşi să dăm viaţă unui post de radio aşa cum simţim noi că trebuie să sune.

Am uitat să merg la Pretură ca să-mi declar locul de şedere, aşa că pe 5 septembrie va trebui să merg să votez la Cărpineni. Voi merge neapărat, pentru că altfel ar reieşi că-i sprijin pe cei care boicotează referendumul. Seara m-a sunat Diana Danu, purtătorul de cuvânt al lui Vlad Plahotniuk. Mi-a mulţumit pentru că nu am uitat miercuri să-i solicit reacţia în emisiune şi a spus că rămâne deschisă pentru presă. A spus că în curând lucrurile vor deveni mult mai vizibile şi mai clare în ceea ce priveşte scandalul declanşat de Sergiu Mocanu. Închei ziua cu acelaşi gust amar şi fără răspuns clar la întrebarea: Cine stă în spatele lui Sergiu Mocanu?

Vineri

Mi-am scos de la Arhivă ultimul act la dosarul pentru redobândirea cetăţeniei române. Acum trebuie să pândesc o zi când aş putea merge să aplic. M-a sunat Sergiu Mocanu... Ne vedem în oraş. Întâlnirea a fost scurtă. S-a cerut să-l invit la o nouă emisiune. L-am întrebat dacă vrea să prezinte probe. Am înţeles că nu. I-am urat succes şi ne-am despărţit. I-am explicat simplu de tot că eu fac jurnalistică şi atât. Nici azi nu am un răspuns clar la întrebarea: Cine stă în spatele lui Sergiu Mocanu, dar deja încep să aflu!

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG