Linkuri accesibilitate

Senatul american o acceptă pe Elena Kagan ca judecător la Curtea Supremă


Elena Kagan
Elena Kagan

Este pentru prima dată, în ultimii 40 de ani, cînd o persoană este numită la Curtea Supremă fără să fi avut în prealabil experiență de judecător.


Statele Unite au un nou judecator la Curtea Suprema – Elena Kagan. Cum a decurs votul din Senat ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Elena Kagan devine cel de-al 112-lea judecator din istoria Tribunalului Suprem american si doar cea de-a patra femeie. Votul din Senat a fost de 63 la 37, candidata nominalizata de presedintele Obama inlocuindu-l pe John Paul Stevens, care s-a pensionat. Cinci republicani li s-au alaturat democratilor care, cu o exceptie, au votat pentru Kagan.

Aflat in vizita in statul Illinois, presedintele Obama a spus ca Elena Kagan va contribui substantial la deciziile tribunalului si a elogiat prezenta unei femei in aceasta institutie de mare importanta. Includerea judecatoarei Kagan nu va modifica echilibrul ideologic al tribunalului, unde Stevens era considerat liderul grupului de stinga.

Cei mai multi republicani au sustinut ca Kagan este un activist politic care nu va face abstractie de opiniile ei, in deciziile pe care le va avea de luat. Democratii au pus accent pe faptul ca Elena Kagan va fi o voce moderata si ca va aduce experienta practica in tribunalul atit de divizat ideologic.

Este pentru prima data, in ultimii 40 de ani, cind cineva intra la Curtea Suprema fara sa fi avut in prealabil experienta de judecator. Si un alt fapt care se cere remarcat – este pentru prima data cind vor fi trei femei – intre cei noua judecatori la Tribunalul Suprem. Democratii spera ca noua judecatoare sa devina o contra-pondere in conditiile in care Curtea Suprema s-a inclinat in ultima vreme catre conservatori.

Presedintele Comisiei Juridice din Senat, Patrick Leahy a spus ca i se pare important ca un judecator la Curtea Suprema sa inteleaga nu doar legea, dar si efectele ei asupra oamenilor. In replica, senatorul republican de Alabama, Jeff Sessions a declarat ca Kagan este de fapt undeva la stinga Partidului Democrat si ca nu va face decit sa promoveze valori de stinga, dintr-o pozitie care presupune impartialitate. Doar un singur democrat, Ben Nelson, senator de Nebraska – s-a opus numirii, alaturindu-se republicanilor. Citiva republicani moderati au votat pentru candidata – Susan Collins si Olimpia Snowe din Maine, Lindsey Graham din Carolina de Surd, Judd Gregg din New Hampshire si Richard Lugar din Indiana. Ei au spus ca partizanatul politic nu-si gaseste locul intr-o decizie atit de importanta si ca Kagan are calificarile necesare pentru a deveni judecator la Tribunalul Suprem.
XS
SM
MD
LG