Linkuri accesibilitate

Recoltă cu o pătrime mai mică - Rusia sistează exporturile de grîne


FAO: „Dacă seceta din Rusia va continua, vor fi probleme în această iarnă și consecințe pentru rezervele mondiale de grîu din 2011-2012.”


Premierul Rusiei Vladimir Putin a anuntat astazi intreruperea temporara a exportului de grine si a altor produse din griu pentru a evita cresterea prea mare a preturilor din cauza recoltei slabe din acest an. Putin a anuntat ca masura intra in vigoare din 15 august si ca va dura pina la 31 decembrie 2010.

Declaratia a fost facuta la sedinta de guvern de astazi si, dupa cum scriu agentiile internationale de presa, premierul de la Moscova parea destul de ingrijorat de situatia din agricultura tarii sale.

Situatia dificila din agricultura rusa, datorata mai ales secetei din aceasta vara, l-a determinat pe Putin sa anunte la sedinta de guvern de astazi de la Moscova ca guvernul sau va acorda subsidii fermierilor in valoare de 10 miliarde de ruble si alte 25 de miliarde de ruble sunt puse la dispozitia fermierilor pentru imprumuturi.

„Avem rezerve suficiente, dar nu trebuie sa permitem cresterea preturilor la alimente in Rusia, trebuie sa pastram septelul si sa facem rezerve pentru anul viitor”, a spus Putin citat de agentiile internationale de presa.

In ciuda acestor asigurari, Rusia nu va mai exporta griu si produse din griu cel putin pina la sfarsitul anului. Dimineata, agentia rusa de stiri Interfax scria ca masura va privi si exporturile de secara, porumb si faina.

Vladimir Putin a spus si ca, din pricina acestei masuri, vor fi anulate o serie de contracte de export de grine, ceea ce, scrie agentia Reuter, va afecta in primul rind contractele pe care firmele rusesti le au deja cu Egiptul si Iordania. Anul trecut, Rusia a exportat peste 18 milioane de tone de griu, si numai Statele Unite si Uniunea Europeana au exportat cantitati mai mari

Nu este pentru prima data cind guvernul Rusiei adopta o astfel de masura: a facut-o si in 1999, dupa recolta extrem de proasta din anul anterior. Atunci, situatia a fost atit de grava incit Statele Unite si Uniunea Europeana au acordat un ajutor umanitar Rusiei in valoare de 1 miliard si jumatate de dolari.

Ministerul rus al Agriculturii estimeaza recolta din acest an intre 70 si 75 de milioane de tone, cu o patrime mai mica decit anul trecut, dar unii experti considera ca productia va fi inca si mai mica, chiar de numai 50 de milioane de tone.

Efectele secetei se resimt si in alte tari din regiune. Kazahstanul, scrie agentia Reuters, va avea o recolta cu o treime mai mica decat anul trecut, adica numai aproximativ 10-12 milioane de tone, iar Ucraina nu va avea o recolta mai mare de 17,5 milioane de tone.

„Daca seceta din Rusia va continua”, avertiza ieri Agentia Natiunilor Unite pentru Alimentatie, FAO, „vor fi probleme in aceasta iarna si implicatii potential periculoase pentru rezervele mondiale de griu din 2011-2012.”

Pe de alta parte, un comerciant european de grine a declarat, citat de agentia Reuter, ca odata ce Rusia se retrage pentru cel putin 5 luni de pe piata mondiala de grine, acest lucru va deschide noi posibilitati pentru companiile de export americane si europene, iar efectele vor fi uriase pentru economiile lor.

Intr-o declaratie facuta ieri Europei Libere, ministrul moldovean al agriculturii a declarat ca Moldova are suficiente rezerve de griu si ca intr-un an consmul in Moldova este de 300 - 340 de mii de tone pe an.
XS
SM
MD
LG