Linkuri accesibilitate

Rusia: pojarul incendiilor și al acuzațiilor


Moscova sub fumul incendiilor
Moscova sub fumul incendiilor

Problema centrală este incapacitatea Rusiei, în general, de a preveni catastrofele şi de a diagnostica pericolele.


Aproape 50 de persoane au murit în Rusia, victime ale incendiilor. Peste 130 de mii de hectare au fost mistuite de foc. Şi pentru prima data, incendiile au făcut şi victime „colaterale” în rândul nomenklaturii. Ileana Giurchescu:

Într-un stil am putea spune tipic rusesc, miercuri s-a aflat că incendiile au distrus, cu aproape o săptămână în urmă, o bază militară din apropiere de Moscova, care aparţinea amiralităţii. La Kolomna a fost distruse 13 hangare şi avioanele care erau parcate acolo şi centrul de comandă al bazei cu toate documentele militare aferente.

Președintele Dmitri Medvedev la reuniunea Consiliului permanent de securitate al Rusiei
Miercuri, deci o aproape o săptîmână mai târziu, după ce preşedintele Dimitri Medvedev s-a întors la Mosocova, i-a criticat pe amiralul Vladimir Visoţki şi pe vice-comandantul flotei militare Alexander Tatarinov şi a concediat o serie de înalţi ofiţeri. Potrivit preşedintelui, ce s-a întâmplat la baza militară s-a datorat unei neglijenţe, caracterizată de el drept „criminală”. Incendiile înaintau destul de încet, a pecizat Medvedev dar militarii au reacţionat şi mai încet pentru că nu era nici un comandat la datorie. Demiterile de miercuri sunt poate cele mai spectaculoase dar în multe alte instanţe, autorităţile locale au fost criticate pentru modul haotic, neorganizat în care au reacţionat.

La sud de Nijni Novgorod, focurile au ars mai bine de două săptămâni, 19 persoane au fost ucise, 650 de case distruse. Iar acum, procuratura generală a deschis o anchetă penală. La Sverdlovsk, procuratura îl acuză de neglijenţă pe şeful programului de protecţie a mediului. Incendiile au distrus acolo peste 12 mii de hectare dintr-o rezervaţie naturală.

Directoarea rezervaţiei, Anna Kvaşnina a declarat însă postului nostru de radio că nu autorităţile locale sunt vinovate: „Muşchiul ardea pe stîncă. Am chemat un buldozer care s-a stricat în prima zi. După care am cerut la Sverdlovsk sprijinul unui avion, care să lupte cu focul. Dar nu aveau nici unul, toate erau folosite în regiunea Garin. Şi nici nu am găsit combustibil pentru un elicopter”.

Concluzia o trage Vladimir Rimsky, de la Fundaţia pentru ştiinţa democraţiei din Moscova. Sociologul nu neagă responsabilitatea autorităţilor locale dar crede că problema centrală este incapacitatea Rusiei, în general, de a preveni catastrofele şi de a diagnostica pericolele. La nici nu nivel, crede Rimsky, nimeni nu era pregătit pentru incendii de o astfel de amploare.

Meteorologii avertizează că temperaturile nu vor scadea sub 30 de grade în zilele următoare. La Moscova, aerul este de nerespirat, din cauza fumului, poluare este de 10 ori mai mare decât normal. În ultimele 24 de ore, pompieri au stins peste 200 de incendii dar au izbucnit cel puţin de două ori mai multe, informează agenţiile de presă.

Situaţia rămâne extrem de tensionată în jurul localităţii Sarov, centrul cercetării nucleare ruseşti dar nu este critică, a asigurat adjunctul ministrului apărării. Preventiv, materialul radioactiv a fost evacuat.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG