Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Săracu' brand turistic al României


Prof. Alexandru Calinescu
Prof. Alexandru Calinescu

Problemele turismului românesc sînt grave şi complexe, iar vinovăţiile sînt împărţite, de la cei care tărăgănează exasperant construirea de autostrăzi pînă la cei care umplu cu gunoaie străzile, munţii şi rîurile.


Noul logo al României ar putea fi un plagiat. In jurnalul său de corespondent, Alexandru Calinescu vorbeşte despre invinovăţirea preşedintelui român Traian Băsescu de acest lucru.


Promovarea noului brand turistic de ţară şi a noului logo a stîrnit numeroase reacţii pe posturile de televiziune şi în presa scrisă. Ceea ce este, bineînţeles, normal. Ar fi fost binevenită o dezbatere serioasă, cu argumente bine fondate, într-o atmosferă de calm şi de civilitate. Nici vorbă de aşa ceva.

Două canale de televiziune, Realitatea TV şi la Antena 3, au găsit încă un prilej pentru a declanşa o campanie furibundă, de cele mai multe ori suburbană, vizînd-o pe Elena Udrea, ministru al dezvoltării şi turismului. Nu era aici nicio noutate. Cele două posturi aruncă venin, de cîţiva ani încoace, în dna Udrea, venin cu atît mai coroziv cu cît actualul ministru mai urca o treaptă în ierarhia politică. Această tenace înverşunare este, dacă judecăm lucrurile la rece, inexplicabilă. S-ar părea că Elena Udrea este un pericol public, ce zic, un pericol naţional şi că ascensiunea ei trebuie oprită cu orice preţ şi prin orice mijloace.

Lucrurile se mai limpezesc dacă observăm că, prin intermediul dnei Udrea, se trage, de fapt, în preşedintele Traian Băsescu, căruia Elena Udrea i-a rămas credincioasă, chiar şi condiţiile în care popularitatea preşedintelui este la pămînt. Această strategie mediatică este pe cît de penibilă pe atît de revoltătoare.

Ce s-a întîmplat, în definitiv, în ultimele zile? S-a spus că noul logo lansat la Shanghai ar fi un plagiat; dacă este aşa, atunci responsabilă este agenţia care l-a conceput. S-a mai spus că spectacolul prezentat în pavilionul României la expoziţia universală de la Shanghai a fost o mostră ridicolă de kistch, cu un chinez costumat în Ştefan cel Mare şi altele asemenea. E posibil. Dacă a fost aşa, responsabilitatea revine celor care au organizat şi regizat spectacolul. În fine, s-a spus că cele trei personalităţi invitate pentru a promova imaginea României, Nadia Comăneci, Ilie Năstase şi Gheorghe Hagi sînt expirate, nemaiputînd prezenta interes.

Dar, să stăm strîmb şi să judecăm drept. Cu cine să le fi înlocuit? Cu fotbalistul Bănel Nicoliţă de la Steaua? Cu Adrian Mutu, mai potrivit pentru o reclamă la „ierburi” ? Cu Gina Pistol? Problemele turismului românesc sînt grave şi complexe, iar vinovăţiile sînt împărţite, de la cei care tărăgănează exasperant construirea de autostrăzi pînă la cei care umplu cu gunoaie străzile, munţii şi rîurile. Aşa că, deocamdată, ar trebui să ne vedem lungul nasului.
XS
SM
MD
LG