Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Milioanele lui Haider


Jorg Haider
Jorg Haider

Haider, monstrul din Loch Ness şi acalmia de vară


„Vedeţi domnule, dacă aveţi aşa de mulţi martori şi informatori, care cunosc toate aceste zvonuri, atunci mă întreb, de ce mă aflu eu aici şi nu oamenii aceştia. În realitate, toată această poveste seamănă cu relatările despre monstrul din Loch Ness. Monstrul apare din cînd în cînd, este văzut de nişte martori, dar dispare tocmai atunci cînd cineva vrea sa-l fotografieze. Monstrul apare punctual în momentul cînd se manifestă acalmia de vară - pentru a stîrni noi discuţii.”

Aceste propoziţii le-a rostit Uwe Scheuch, liderul local al aşa zisului Partid Liberal din Austria (FPÖ - Freiheitliche Partei Österreichs) din landul federal Carintia, într-un interviu difuzat de către televiziunea publică austriacă (ORF).

Pentru a depăşi acalmia de vară şi lipsa cronică de ştiri, a vrut să spună Uwe Scheuch, mass-media ar fi înlocuit anul acesta relatările despre monstrul din localitatea scoţiană Loch Ness cu speculaţii nefondate, legate de Jörg Haider, fostul lider polulist de dreapta al aşa-zisului Partid Liberal din Austria (FPÖ), care a murit în urmă cu 2 ani.

De cîteva zile, subiectul principal al presei austriece este o afacere tenebroasă legată de relaţiile lui Jörg Haider cu fostul dictatorul irakian Saddam Hussein şi controversatul lider libian, Muammar al-Gaddafi. Presa a relatat că Haider ar fi primit de la cei doi aproximativ 45 de milioane de euro. Această sumă imensă ar fi fost depusă în bănci din ducatul Liechtenstein şi din Elveţia.

Săptăminalul vienez „Falter” a publicat acum extrase dintr-un jurnal al unui apropiat al lui Haider, în care se vorbeşte despre aceşti bani. Prietenul intim al lui Haider şi secretar general al partidului FPÖ, Walter Meischberger scrie în acest jurnal, confiscat de către procuratură, că banii din Irak ar fi fost destinaţi fiilor lui Saddam Hussein. Presa austriacă a mai relatat că procuratura ar fi audiat pe un martor care ar fi declarat deja ceva în legătură cu o sumă enormă transferată pe unul din conturile lui Haider. Suma respectivă ar fi provenit din Libia lui Gaddafi. Banii din Irak ar fi fost aduşi în Austria, într-o valiză, susţine revista „Falter ”.

Potrivit televiziunii austriece, în momentul de faţă de acest caz se ocupă procuratura din Viena, direcţia anti-corupţie şi procuratura din Klagenfurt, din capitala landului federal Carintia.

În opinia lui Scheuch, citat mai sus, discuţia despre milioanele lui Haider nu ar fi nimic altceva decît o încercare de defăimare postumă a unui lider de partid incomod. Chiar aşa să fie?
XS
SM
MD
LG