Linkuri accesibilitate

Serie de calamități naturale: Rusia și Pakistan


Incendii scăpate de sub control în Rusia, ploi diluviene în Pakistan.


În vestul Rusiei, multe incendii au ieşit de sub control, a anunţat, la Mosocova, Ministerul pentru situaţii de urgenţă. În Pakistan, pe de altă parte, aproape 2 milioane de persoane sunt afectate de cele mai grave inundaţii din ultimii 80 de ani. Iar ploile, sezoniere, continuă. Ileana Giurchescu cu o trecere în revistă a catastrofelor naturale din acest moment.

Marţi seară, în Rusia, mai erau aproape 250 de incendii întinse pe o suprafaţa de peste 120 de mii de hectare dar, preciza ministrul pentru stări excepţionale Serghei Şoigu, pompierii au reuşit să salveze 300 de localităţi să nu fie mistuite de flăcări. Despre incendiile care nu mai pot fi controlate, Şoigu nu a dat informaţii suplimentare.

Până acum, incendiile provocate de caniculă, au făcut 40 de victime. Aproape 1.500 de case au fost distruse. Iar temperaturile rămân extrem de ridicate, cel puţin astăzi şi mâne, anunţă meteorologii. Situaţia rămâne extrem de tensionată în jurul localităţii Sarov, centrul cercetării nucleare ruseşti. 3 mii de pompieri şi voluntari se luptă acolo cu focul, încercând să apere centrala nucleară. A fost distrusă însă o bază militară din apropiere de Moscova.

Şi, cum era de aşteptat, în astfel de situaţii tensionate, autorităţile centrale critică reacţia aleşilor locali, acuzaţi că nu ar reacţiona suficient de rapid, aşteptând mereu ajutor de la centru. Pe de altă parte, autorităţile locale se consideră în multe locuri abandonate de Moscova. Iar ameninţarea premierului Vladimir Putin că cine nu-şi face treaba îşi va pierde funcţia nu pare să fi avut efectul scontat. Premierul a promis de asemenea că pînă la iarnă, casele distruse vor fi reconstruite. Şi la preţuri accesibile. Totodată, statul va plăti despăgubiri în valoare de 200 de mii de ruble (aproximativ 6.700 de dolari).

În Rusia, meteorologii anunţă continuarea caniculei. În Pakistan, continuă ploile abundente. Până acum, peste 3 milioane de pakistanezi au fost afectaţi de cele mai mari inundaţii din ultimii 80 de ani, apreciază Naţiunile Unite, 1.400 de persoane au murit, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii este îngrijorată acum de perspectiva epidemiilor.

Purtătoare de cuvânt a organizaţiei atrage atenţia că este vorba de cele mai grave inundaţii din ultimii zeci de ani şi sute de mii de persoane ar fi in pericol, din cauza epidemiilor. Sunt şi veşti mai bune, spune ea. Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că până acum nu există nici un caz confirmat de holeră.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG