Linkuri accesibilitate

3.08 - București: O bursă agitată


Octavian Paler
Octavian Paler

Uzată grav de guvernare şi avariată de dezamăgiri, credibilitatea ţărăniştilor se află acum la o cotă de alarmă.


3 august 2000

Actualitatea. Moderator: Radu Călin Cristea; comentariu: Octavian Paler).

O bursă agitată.

„Scena politică s-a transformat în această vară electorală într-o bursă agitată. Se fac calcule, se fac strategii, se trag sfori cu gândul la scrutinul din toamnă. Pentru partidele mici, obsesia este pragul electoral... Uniunea Forţelor de Dreapta s-a tras lângă ţărănişti, social-democraţii lângă partidul d-ului Iliescu. Amicii d-ului Tabără din PUNR îşi caută şi ei nişte aliaţi ca să nu se împiedice de pragul electoral...

Insulele politice se împuţinează prin formarea de arhipelaguri. Partidele mai răsărite, pentru că după părerea mea nu avem nici un partid important încă, sunt preocupate de numărul fotoliilor de care ar putea dispune după alegeri...

...Uzată grav de guvernare şi avariată de dezamăgiri, care au făcut din PNŢCD un paratrăznet al nemulţumirilor, credibilitatea ţărăniştilor se află acum la o cotă de alarmă. Se pare că până şi liderii ţărănişti sunt conştienţi de asta...” Pare să fie motivul pentru care insistă să candideze sub semnul cheii, al CDR riscându-şi ultima şansă de redresare.

„Liberalii, pe de altă parte, nu sunt astăzi mai puţin duplicitari decât s-au arătat în toată perioada post decembristă... Cu un an în urmă, Valeriu Stoica vorbea despre Convenţie drept un vehicul electoral util, astăzi nimeni nu mai crede că liberalii se vor urca din nou în căruţa CDR”.

Ce nelinişteşte nu este faptul că liberalii şi-au pierdut încrederea în Convenţie ci uşurinţa cu care renunţă la principii declarate sfinte, până mai ieri.
XS
SM
MD
LG