Linkuri accesibilitate

Statele Unite își transferă centrul de greutate al efortului militar în Afganistan


Președintele Barack Obama la Convenția Veteranilor americani de la Atlanta
Președintele Barack Obama la Convenția Veteranilor americani de la Atlanta

De luna viitoare, misiunea trupelor americane va fi numai de a sprijini şi antrena trupele irakiene.


Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a ţinut un discurs foarte aşteptat, în care a anunţat că trupele combatante din Irak îşi încheie misiunea, în Irak, pe 21 august, aşa cum a promis în campania electorală. Mai multe de la Ileana Giurchescu:

Preşedintele Obama a reamintit, într-un discurs în faţa veteranilor de război, la Atlanta, că a promis imediat după ce a fost ales că misiunea trupelor combatante se va încheia la sfârşitul lunii august, când autorităţile irakiene vor prelua întreaga responsabilitate pentru menţinerea securităţii.

Discursul de luni se înscrie într-un turneu de întâlniri al preşedintelui cu electoratul, gândit tocmai să atragă atenţia asupra noii strategii american în Irak. Administraţia speră, desigur, ca retragerea din Irak , chiar dacă nu totală, să fie o decizie suficient de populară pentru a ajuta Partidul Democrat în alegerile parţiale pentru Congres din noiembrie, alegeri care se pare vor fi foarte competitive.

La sfârşitul acestei luni, în Irak vor rămâne numai 50 de mii de militari americani, faţă de 144 de mii, câţi erau în ianuarie anul trecut, când Obama a venit la Casa Albă. Ultimul soldat american va părăsi Irakul la sfârşitul lui 2011, este promisiunea preşedintelui.

Vorbind veteranilor la Atlanta, Obama a susţinut că în acest moment situaţia securităţii este bună, stabilă şi că trupele americane se retrag numai după ce şi-au încheiat cu succes misiunea şi anume au învins grupul terorist al Qaida.

Obama a precizat că de luna viitoare, misiunea trupelor americane va fi numai de a sprijini şi antrena trupele irakiene.

Este adevărat că nivelul ciocnirilor violente a scăzut mult în ultimii doi ani dar cifrele oficiale irakiene arată o realitate ceva mai neliniştitoare: în iulie au fost 532 de victime civile, aproape la fel de mult ca în cea mai sângeroasă lună, când se înregistrau 563 de morţi.

Pentru preşedintele Obama însă, important este ca o promisiunea făcută să fie şi una ţinută: din septembrie, a declarat preşedintele, efortul nostru militar, condus de armată se transformă într-unul civil, condus de diplomaţi.

„În Afganistan vom continua sa ne confruntăm cu probleme imense, a mai declarat preşedintele, dar este important ca americanii să fie încrezători că ne punem ţeluri realiste, care pot fi atinse.

Afganistanul, a reamintit Obama, este baza teroriştilor care au atacat America în septembrie 2001 şi dacă această misiune nu se încheie cu succes, teroriştii vor avea şi mai mult spaţiu de acţiune şi libertate, ca să pregătească următorul atac.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG