Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Acuzații noi de corupție în Bulgaria


Ahmed Dogan
Ahmed Dogan

Ahmed Dogan liderul partidului turc din coaliția de guvernămînt de la Sofia a primit un onorariu în valoare de aproape un milion de euro pentru servicii de consultanță în energetică.


Un milion de euro este suma pe care a primit-o liderul partidului turc pentru constultanţă in construirea unei centrale energetice în Bulgaria. Petio Petkov, în jurnalul său de corespondent, spune că din această sumă doar vreo 50 de mii de euro a ajuns la experţii care au participat efectiv la elaborarea proiectului
.

Ahmed Dogan, liderul partidului turc, aflat la guvernare în coaliție cu alte formațiuni în mai toata perioada tranziției, a fost acuzat printr-o decizie fără precedent a Comisiei parlamentare anti-corupție de comiterea unor acte de gravă corupție politică, conflict de interese și deservirea unor structuri economice private. Raportul comisiei a fost trimis Curții administrative supreme. Cazul va fi audiat ]n public pe data de 2 septembrie.

Ancheta parlamentară a fost prilejuită de faptul că liderul turc, care este doctor în filozofie, a primit un onorariu în valoare de aproape 1 milion de euro pentru servicii de consultanță în energetica. Este vorbă de centrala hidroelectrică „Țankov kamăk” ce urma să fie construită în munții Rodopii în colaborare cu un concern din Republica Turcia. În acea perioadă partidul turc a participat la guvernare în coaliție cu foștii comuniști și cu țariștii.

Președintele comisiei anticorupție, deputatul din Coaliția albastră /Dreapta parlamentară/ Dimo Ghiaurov, a declarat că Dogan a avut la dispoziție patru luni pentru a-și informa colegii despre modul în care a obținut milionul din care numai 40-50 000 de euro au ajuns la experții ce au participat efectiv la elaborarea proiectului. Ex-directorul Serviciului de informații externe, a mai spus că Dogan și-a făcut timp de 20 de ani jocurile pe capul poporului dar acum lucrurile s-au schimbat.

În perioada guvernului Stanișev deciziile despre realizarea unor importante proiecte în energetica au fost adoptate nu în cadrul Consiliului de miniștri ci de așa zisul consiliul al coaliției compus de Serghei Dmitrievici Stanișev, Simeon de Saxa Coburg Gotha și Ahmed Dogan cea ce este considerat de actualii guvernanți anticonstituțional.

Dacă vina liderului turc va fi dovedită, el va putea fi cel mult amendat dar milionul de euro – confiscat.
Oficialități din in partidul turc au calificat decizia comisiei anti-corupție drept un act de represiune politică.
XS
SM
MD
LG