Linkuri accesibilitate

Poliția rusă operează arestări în rîndul protestatarilor „Strategiei 31”


Opozanții puterii de la Kremlin demonstrează pentru respectarea articolului 31 din Constituție care garantează dreptul la întrunire.

Moscow Times scrie că în timpul protestelor de sâmbătă 31 iulie de la Moscova, alături de alţi zeci de protestatari, au fost reţinuţi unul din liderii opoziţiei ruse, Boris Nemţov şi reprezentantul organizaţiei „Frontul de stînga”, Serghei Udalţov. Aceştia au fost arestaţi pentru că ar fi participat la acţiunea de protest numită „Strategia 31” prin care opozanţii puterii de la Kremlin vor să atragă atenţia autorităţilor că articolul 31 din Constituţia Federaţiei Ruse garantează dreptul la libera adunare. Proteste similare au loc în ziua de 31 a fiecărei luni în mai multe oraşe din Rusia.

Arestarea lui Boris Nemtsov
Reuters
scrie că în Sankt Petersburg au fost reţinute peste 60 persoane din aproape 200, cît au participat la acţiune. Reuters face referire la un studiu efectuat de Centrul Analitic “Levada” de la Moscova că doar un sfert dintre cetăţenii Federaţiei Ruse au auzit despre aşa numitele proteste „Strategia 31”.
Serviciul de limbă rusă al postului nostru de radio anunţă că în seara zilei de sîmbătă Boris Nemţov şi Serghei Udaliţov au fost eliberaţi.

Ziarul Vedomosti scrie că unul dintre motivele demisiei Elei Pamfilova din funcţia de preşedinte al Consiliului prezidenţial pentru apărarea drepturilor omului, ar fi un conflict cu adjunctul administraţiei de la Kremlin, Vladislav Surcov dar şi boicotarea tot mai frecventă a iniţiativelor formulate de membrii Consiliului. De exemplu, amendamentele elaborate de membrii Consiliului la Legea despre prerogativele Serviciului Federal de Securitate - FSB, urmau să fie discutate în timpul sesiunii de toamnă a Dumei de stat, se arată în articol. Contrar înţelegerii, preşedintele Dmitrii Medvedev a semnat săptămâna trecută legea care extinde puterea Serviciului Federal de Securitate.

Ziarul Kommersant scrie că miliţia rusă a început interogarea jurnaliştilor, inclusiv celor de la „Kommersant” în calitate de martori în cazul atacului din 28 iulie asupra primăriei oraşului Himki. Redactorul-şef al site-ului besttoday.ru, Vitalii Shushkevich a fost reţinut vineri seara în timp ce îşi serba ziua de naştere. El a declarat pentru „Kommersant” că miliţienii i-au percheziţionat apartamentul şi i-au confiscat laptopul. De asemenea fotoreporterului ziarului „Novoia Gazeta” i-a fost sustras cardul de la aparatul de fotografiat ce conţinea poze din timpul protestului. Militanţii pentru drepturile omului califică acţiunile miliţiei ca fiind ilegale.

Presa rusă scrie că la 28 iulie peste 500 de activişti au aruncat cu pietre şi sticle în clădirea primăriei oraşului Himki în semn de protest faţă de defrişarea pădurilor din regiune.
XS
SM
MD
LG