Linkuri accesibilitate

Jurnalistul Victor Ciobanu (Jurnal TV) agresat de un polițist CCCEC


Angela Starinschi (CCCEC)
Angela Starinschi (CCCEC)

CCCEC încearcă să ajungă la o întelegere cu partea vătămată pentru a se evita un proces.

Jurnalistul Victor Ciobanu, de la Jurnal TV, care a fost agresat acum o saptamana de catre un politist de la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Coruptiei, a depus astazi o plangere la procuratura şi alta la comisariatul de politie Botanica.

Iata cum descrie Victor incidentul produs in fata Curtii de Apel: „In timpul in care filmam nişte cadre de ambianta, chiar daca filmam intr-o directie opusa, unul dintre gardieni s-a apropiat de mine si m-a intrebat daca am dreptul sa filmez. I-am raspuns ca sunt jurnalist. El n-a vrut sa se legitimeze si a trecut imediat la o bruscare verbala. Concomitent m-a bruscat fizic. A incercat sa-mi smulga camera, chiar daca am strigat ca nu are voie si ca imi incalca drepturile. El a continuat, mi-a stricat camera, acum nu mai poate fi folosita, si mi-a sustras cardul de memorie pentru a sterge probele video care aratau cert ca este vinovat.”

Purtatoarea de cuvant de la CCCEC, Angela Starinschi a spus ca tot ce are de gand sa intreprinda institutia este sa recompenseze paguba şi sa pedepseasca disciplinar politistul.

Angela Starinschi: „Paguba care a fost pricinuita, camera şi flash-ul, noi le-am recuperat prejudiciul deja. Colaboratorului nostru i s-a deschis o ancheta de serviciu, in functie de decizia care se va lua in urma acestei anchete, se va aplica şi o sanctiune disciplinara.”

Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf spune ca aceste masuri nu sunt deloc suficiente.

Sergiu Ostaf: „In interesul public ar fi ca acest caz sa fie examinat de o instanta de judecata si sa fie constatat odata pentru totdeauna ca asa ceva nu este permis. Daca nu facem aceasta constatare, am putea transmite un mesaj incorect altor organe de investigatie, ca au un grad de libertate mai mare in a interveni in actiunile mass-media”.

Sergiu Ostaf explica acest comportament al politistului prin faptul ca transformarile democratice din ultimul an n-au patruns inca in unele institutii.

Sergiu Ostaf: „Eu cred ca ar trebui sa incheiem acest proces de tranzitie in 2-3 ani, pana cand Moldova obtine statutul de tara asociata a Uniunii Europene, sa nu admitem aceste cazuri foarte alarmante de agresare directa a presei”.

Sergiu Ostaf crede totuşi ca in general politişii acum ar avea un comportament mai civilizat decat pe vremea guvernarii comuniste, o dovada ar fi ca CCCEC a incercat sa ajunga la o intelegere cu jurnalistul.
Previous Next

XS
SM
MD
LG