Linkuri accesibilitate

Proiectul unui pol creștin democrat (Evenimentul zilei)


Pledoarie pentru un guvern apolitic (România liberă)

Datele publicate de Ministerul de justitie al Romaniei, referitor la acordarea cetateniei romane, sunt analizate astazi de ziarul Cotidianul, din perspectiva beneficiarilor moldoveni. Titlul sugereaza facilitati pentru solicitantii basarabeni: Moldovenii de peste Prut, rasplatiti cu cetatenie romana la minut. In realitate, se face diferenta intre conditiile puse urmasilor basarabenilor din perioada de dinaintea alipirii tarii la Uniunea Sovietica si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cei care cer pur si simplu pasaport romanesc. Cei dintai trebuie sa faca doar dovada acelei rudenii care le indrituieste cererea, in timp ce in celalalt caz e nevoie de sustinerea unui interviu dificil si de foarte multe acte. Cotidianul detaliaza cerintele, insista pe bibliografia demna de un bacalaureat si pe faptul ca multi dintre solicitanti au fost nevoiti sa sustina interviul de 3-4 ori ca sa izbuteasca. Majoritatea moldovenilor care au obtinut cetatenia sunt nascuti intre 1980 si 1989 – se mai arata in Cotidianul.

Presa romaneasca este preocupata de lipsa de solutii la tensiunile politice. Florian Bichir saluta in editorialul de sambata al Evenimentului zilei proiectul inca fragil al unui pol de dreapta, crestin-democrat, la initiativa ministrului de externe Teodor Baconschi. Jurnalistul reaminteste ca acest tip de doctrina nu a fost ilustrat consistent dupa caderea comunismului.

Tot in Evenimentul zilei, europarlamentarul democrat-liberal Cristian Preda pledeaza pentru asocierea la guvernare cu liberalii sau cu social-democratii. Daca niciuna dintre aliante nu reuseste, PDL ar trebui sa se retraga in opozitie, considera Preda, care a facut aceste afirmatii intr-un interviu acordat la radio. Criticile sale la adresa prim ministrului Emil Boc s-au concentrat in formula: “vrea sa ne duca pe Luna cu bicicleta”.

Un articol din Romania libera, semnat de Lucian Davidescu, nu mai vede nicio speranta in partidele politice. Singura iesire este, in opinia autorului, un guvern apolitic. Prejudecatile ca nu ar avea sprijin politic, nici autoritate si responsabilitate sunt respinse ca neintemeiate.

Cea mai cuprinzatoare analiza a momentului politic este semnata insa in Cotidianul, de Izabela Niculescu, care arata daca si in ce masura partidele de opozitie sunt interesate de suspendarea presedintelui Traian Basescu si respectiv de alegeri anticipate.
XS
SM
MD
LG