Linkuri accesibilitate

2.08 - București: Ce va face preşedintele ?


Ioan Bogdan Lefter
Ioan Bogdan Lefter

La români, „vorbăria are tendinţa de a substitui realităţii, de a oculta datele concrete ale situaţiei...


2 august 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; comentariu: Ion Bogdan Lefter).

Ce va face preşedintele ?

În România politică „vorbăria are tendinţa de a substitui realităţii, de a oculta datele concrete ale situaţiei... dar există şi câteva puncte fixe”: în primul rând , avansul înregistrat de PDSR iar al doilea, dacă actuala coaliţie la putere vrea să abordeze alegerile realist, este „imperativul construirii unei alternative la revenirea partidului lui Ion Iliescu la putere”.

Ar fi „o copilărie ca guvernanţii să se prezintă azi, în faţa electoratului cu discursul din 1996. CDR ca alianţă anticomunistă şi-a consumat potenţialul de atracţie. La fel Uniunea social-democrată, alianţa creată în 1996 de PD şi PSDR, nu mai are sens după ce PDSR s-a menţinut la cote ridicate de audienţă şi în plus, pe scenă a mai apărut şi ApR...”

Dacă Uniunea nu se va reface, ţărăniştii par să nu renunţe la ideea Convenţiei democrate. Este şi motivul fricţiunilor cu liberalii care au înţeles că soluţiile din 1996 nu mai au şanse de succes. Ţărăniştii ar trebui să tindă spre o alianţă mai largă şi flexibilă, în care să nu insiste să fie vioara întâia.
XS
SM
MD
LG