Linkuri accesibilitate

Prezidențiabilii - pornind de la premisa unui DA la plebiscit


Valeriu Vasilică, Bogdan Tîrdea, Nicolae Negru
Valeriu Vasilică, Bogdan Tîrdea, Nicolae Negru

Exerciții de evaluare analitică a potențialilor candidați la funcția de șef al statului - O masă rotundă cu participarea analiștilor Bogdan Țărdea, Nicolae Negru și Valeriu Vasilică.

Bine v-am găsit, doamnelor şi domnilor. La microfon e Vasile Botnaru, autorul şi prezentatorul emisiunii duminicale Punct şi de la capăt. Astăzi vă propun să participaţi la un exerciţiu de imaginaţie, care s-ar putea să fie tocmai la ţanc, cum se zice la ţară, sau oportun, cum obişnuiesc să spună deputaţii. Împreună cu invitaţii mei, vom încerca să alcătuim lista potenţialilor candidaţi la alegerile prezidenţiale şi să trecem în revistă atuurile lor tactice şi strategice. M-am gândit, că ar cam fi timpul să-i luăm la bani mărunţi, pentru că în doar câteva zile partidele politice vor intra în campania oficială pentru referendum şi chit, că vor profita de ocazie ca să bată şaua, vorba vine, şi pentru viitoarele prezidenţiale, ca să nu mai zic de parlamentarele anticipate.

*

Vasile Botnaru: Aşadar, astăzi în Studioul de la Chişinău al Europei Libere se află politologul Bogdan Ţârdea, editorialistul Nicolae Negru şi analistul Valeriu Vasilică, cu care încercăm să ne imaginăm, cine s-ar putea înscrie în viitoarea cursă prezidenţială, dacă în urma plebiscitului din 5 septembrie poporul va obţine dreptul să aleagă şeful statului.
Domnul Nicolae Negru, Dumneavoastră ce credeţi? Cine ar putea să-şi încerce forţele în viitoarea campanie prezidenţială?

Nicolae Negru
Nicolae Negru: „Bine, din partea Alianţei pentru Integrare Europeană, se ştie de acum, chiar Filat a declarat că fiecare partid al Alianţei va înainta propriul candidat, sau poate să înainteze propriul candidat. Partidul Comuniştilor, evident, îşi va înainta propriul candidat, domnul Pasat a spus că va candida şi, probabil, multe alte partide mai mici. S-ar putea să avem peste 10 candidaţi, cu siguranţă. Dacă ne uităm cine are mai multe şanse, aici trebuie să vorbim doar de câteva persoane. Este vorba despre Partidul Liberal-Democrat, o iau în ordinea în care sunt reprezentate în Parlament. Pe urmă Partidul Democrat şi pe locul trei s-ar putea afla şi candidatul Partidului Comuniştilor.”

Vasile Botnaru: Domnule Bogdan Ţârdea?



Bogdan Tîrdea, Nicolae Negru
Bogdan Ţârdea: „Acest scrutin prezidenţial şi parlamentar, dacă să presupunem că se desfăşoară în aceeaşi zi, or aşa s-a declarat, cel puţin, oferă un avantaj enorm partidelor monştri, partidelor cartel, hai să le spunem aşa. E vorba de PCRM, PLDM şi Partidul Democrat şi parţial Partidul Liberal, dar cu şanse minimale în situaţia dată de a câştiga prezidenţialele. Prefer să operez cu anumite sondaje, mai recente, mai puţin recente. De exemplu, sondajele C.B.S. AXA, care au fost prezentate de fundaţia „Priznanie”, arată că 27 de procente rating prezidenţial are Voronin, 22 Marian Lupu şi aproximativ 16-17 îl are Filat.”

Vasile Botnaru: Voronin în creştere.

Bogdan Ţârdea: „Voronin în creştere, da. Marian Lupu este într-o scădere anumită, deci de la 29 la 22, şi Filat în continuă creştere. Alte sondaje, de exemplu Barometrul de opinie publică, arată cifra de 25 Voronin, 20 Marian Lupu şi 18 Filat. Deci, distanţa dintre Lupu şi Filat este minimală. Cred că domnul Negru a spus foarte corect, ăştia trei candidaţi, care i-am numit: Filat, Marian Lupu şi Voronin. Evident, Pasat va avea pretenţii şi Ghimpu. Ăştia cinci candidaţi au pretenţii evidente de a participa şi de a lua anumită cantitate de voturi. Mai mici şansele din partea PSD-ului să participe Şelin, care tot prin culuare, cel puţin, nu exclude o asemenea posibilitate. Dacă nu Şelin, apoi cineva din partea PSD-ului. Nu ştiu PPCD-ul cu cine ar putea candida.”

Vasile Botnaru: Domnule Vasilică, credeţi că şi Vlad Plahatniuc ar vrea să apară pe lista de candidaţi, dacă tot îşi face loc acum pe scena politică?

Valeriu Vasilică
Valeriu Vasilică: „Nu cred că va apărea. Pentru că dacă e adevărat ceea ce se spune despre el, va fi un om deştept cu bani mulţi, şi oamenii deştepţi cu bani mulţi nu fac acţiuni, care înseamnă rateuri. Pe dânsul nu-l cunoaşte lumea. El a început să se facă cunoscut o lună-două în urmă, este adevărat că masiv, concertat, se vede că a fost iniţiativa lui. Dar pentru a câştiga un scrutin prezidenţial este absolut insuficient şi nu cred că el de data aceasta va apărea la rampă. Dacă este adevărat că este cardinalul cenuşiu, el va rămâne cardinalul cenuşiu şi al viitoarei guvernări. Iarăşi, dacă este adevărat că el a fost cardinalul cenuşiu al guvernării trecute şi al aproape tuturor partidelor parlamentare actuale.”

Vasile Botnaru: Da imaginea asta de cardinal nu cumva este un PR pentru prezidenţiale?

Valeriu Vasilică: „S-ar putea să fie, dar zic încă o dată, este absolut insuficient.”

Vasile Botnaru: Cât priveşte lista, colegii au numit toţi potenţialii candidaţi? Sau mai scoateţi Dumneavoastră vreun as din mînecă?

Valeriu Vasilică: „Nu ştiu dacă acum vara am mînecă, dar un candidat mai am. Cred că va candida absolut sigur şi Serafim Urechean.”

Nicolae Negru: „Iar noi am spus, că liderii partidelor din Alianţă vor candida.”

Valeriu Vasilică: „Nu s-a spus numele.”

Nicolae Negru: „Numele da.”

Valeriu Vasilică: „Asta în cazul scenariului, când Alianţa nu va avea un candidat unic.”

Vasile Botnaru: Se mai poate spera la un candidat unic?

Valeriu Vasilică, Bogdan Tîrdea, Nicolae Negru
Valeriu Vasilică: „Dacă politicienii noştri ar judeca în termeni şi de frumuseţe, dar şi de utilitate. Dar nu se ştie, dacă cel care va câştiga prezidenţialele eventual dintre aceşti patru lideri ai Alianţei se va bucura de acest câştig, pentru că mai sunt alegerile parlamentare şi în cazul în care preşedintele nu este reprezentat în Parlament, se va întâmpla ceea ce a fost până acuma – conflict între ramurile puterii şi revenirea la conflictul constituţional, cum îl avem acum.”

Vasile Botnaru: Totuşi, tacticile de comportament în campanii vor depinde foarte mult, dacă comuniştii îl vor putea înainta pe Voronin sau nu. Să stăruim un pic asupra acestui aspect. Preşedintele Curţii a sugerat cumva că Voronin nu ar putea să participe, întrucât mandatul preşedintelui în exerciţiu Ghimpu nu este unul plin. Şi chiar în termenii ăştia a spus – e de la sine înţeles că va trebui să aştepte un mandat plin ca să revină într-o asemenea competiţie. Cum credeţi Dumneavoastră? Câte şanse au comuniştii să găsească un candidat la fel de puternic ca Voronin, dacă lui Voronin i se va interzice să participe? Vă rog, domnule Negru.

Nicolae Negru: „Eu cred că Partidul Comuniştilor nu are nici o şansă să găsească un candidat la fel de puternic ca Voronin. Ei au o problemă serioasă cu alegerea unui candidat. Liderii care se află în faţă, încă nu au împlinit 40 de ani, mă refer la Dodon şi mă refer la Munteanu. Există Zinaida Greceanîi, dar are reputaţia unei femei, care întotdeauna a eşuat. Ori de câte ori a candidat din partea PCRM nu a reuşit să fie aleasă. Şi chiar în situaţii când părea că există toate şansele. De exemplu, atunci când a candidat la postul de primar al capitalei. Parcă nu apărea în faţa ei nici o barieră şi iată, a ratat. Pe urmă mai sunt anumite laturi negative la Zinainda Greceanîi, care nu-i permit, din punctul meu de vedere, desigur, să devină un candidat puternic. Chiar faptul cum a învăţat, ce note a primit la universitate, de exemplu. Sau faptul că nu este un lider văzut, ea este o persoană foarte pasivă. Iată, ea se află în Partidul Comuniştilor, dar n-am văzut-o niciodată cu nici o iniţiativă, ea nu este în primele rânduri ale partidului.”

Vasile Botnaru: Adică acceptă rolul de executor.

Nicolae Negru: „Da, acceptă rolul de executor şi lucrul ăsta este vizibil. Mai este încă o chestiune, la care niciodată nu ne-am referit, dar poate ar fi cazul. Nu ştiu, pe cât de posibil este la noi să fie aleasă o femeie în postul de preşedinte. Chiar în unele state mai avansate, alegerea unei femei la postul de preşedinte reprezintă o problemă.”

Vasile Botnaru: Adică suntem o ţară misogină?

Nicolae Negru: „Da, suntem o ţară misogină.”

Bogdan Ţârdea: „Rural-patriarhală, cred că.”

Bogdan Tîrdea, Nicolae Negru
Nicolae Negru: „Rurală, patriarhală, misogină desigur că e prea tare spus. Totuşi ne aflăm în cercul unor tradiţii privindu-le pe care am putea spune că e cam devreme să spunem că am putea avea o femeie preşedinte. Mi se pare chiar, lipsa unui candidat a determinat tactica sau strategia, să zicem, de comportament al Partidului Comuniştilor în raport cu referendumul şi unii spun că candidatul comuniştilor va obţine atâtea voturi, cât va obţine PCRM. Avem exemple, când n-a fost aşa. Dau exemplul candidatului Iordan la Primăria Chişinăului, când el a obţinut mai puţine procente, decât a obţinut fracţiunea PCRM în Consiliul municipal.”

Vasile Botnaru: Adică, nu este adevărat că până şi calul lui Voronin ar putea să fie ales?

Nicolae Negru: „Păi, s-a demonstrat în cursul alegerilor. Zgardan, când a fost propus la Primăria Chişinăului, a avut tot sprijinul PCRM şi cu toate astea n-a trecut. Iarăşi, repet încă o dată, cu Iordan atunci s-a făcut de râs, a investit foarte mult, a pus în funcţiune întreaga maşină propagandistică, electorală a PCRM, ca să sufere o înfrângere ruşinoasă din partea unui candidat completamente necunoscut, care era Dorin Chirtoacă.”

Vasile Botnaru: Domnul Ţârdea tocmai răsfoieşte acum, înţeleg, sondajele. Domnule Ţârdea, după ce formulă, de fapt, se cumulează procentele liderului şi ratingul partidului? Putem să găsim o legitate?

Bogdan Ţârdea: „Legităţile sunt greu de găsit. De obicei, un lider puternic suprapune ratingul său peste ratingul partidului. De exemplu Vlad Filat. 20 de procente ratingul Vlad Filat – 20 de procente rating al PLDM-ului. Acelaşi lucru era, de exemplu, era şi la PCRM, într-un fel sau altul. Altă problemă este la PPCD, unde ratingul partidului, după câte eu înţeleg, după fiecare dată depăşea ratingul liderului. Şi mai mare e problema la PDM, unde ratingul partidului de fiecare dată era mai înalt decăt ratingul liderului Dumitru Diacov. Şi mai mare problema e astăzi la PDM actual, în care ratingul lui Marian Lupu, de 22 de procente rating prezidenţial, iar în noiembrie era aproape 30 de procente, nu dă mare avantaj PDM, care are din păcate doar 12 procente astăzi rating, ba chiar unele sondaje arată nouă procente. În privinţa la PCRM – se discută acuma despre mai mulţi candidaţi. Unul ar fi candidatul vulturilor, Stratan, care în cazul în care ar participa, ar fi un dezastru, după mine, pentru partid şi pentru viitorul acestei formaţiuni.”

Vasile Botnaru: Dar asta ar însemna şi eliminarea lui Mark Tcaciuk, aşa zic eu.

Bogdan Ţârdea: „Într-un fel da, ar însemna, poate nu eliminarea, cât marginalizarea temporală a lui Mark Tcaciuk, fiindcă înfrângerea la alegeri îl consolidează pe Mark Tcaciuk, îi dă o putere absolută în interiorul partidului.”

Vasile Botnaru: Deci, Stratan un posibil candidat.

Bogdan Tîrdea, Nicolae Negru
Bogdan Ţârdea: „Un posibil candidat, da. Un al doilea posibil candidat Zinaida Greceanîi, care din păcate iată, mă uit eu la ratingurile prezidenţiale oferite de C.B.S. AXA, are doar 7,8, deci foarte puţin, o încredere de 34 de procente. Dar şi mai straşnic, care e problema Zinaidei Greceanîi, un antirating mai mare ca la Voronin, de 53 de procente. Îmi vine greu să explic acest lucru. Cred că e legat cu 7 aprilie, când ea a declarat că dacă vor fi scoşi copii afară, e posibil să fie dat ordinul de a trage, da. În situaţia creată, cultura patriarhală, antiratingul enorm, plus dispariţia ei din fluxurile informaţionale, înfrângerile care au fost de mai multe ori în agenda doamnei Greceanîi, practic nu-i permit ei să câştige. Poate îi oferă o posibilitate de a trece în turul doi, dar nu va da mare procent partidului. Voronin, chiar dacă pierde, trage după sine partidul şi îi dă o majoritate confortabilă în Parlament. Greceanîi nu va trage după sine partidul. Partidul va fi nevoit s-o tragă pe Greceanîi după sine şi în situaţia creată da, PCRM nu câştigă nimic din înaintarea acestei candidaturi. O posibilă soluţie pentru PCRM ar fi o candidatură neutrală. Se vorbeşte mult acum despre Neguţa, ambasador, prin culuare se mai zvoneşte şi despre Victor Borşevici.”

Nicolae Negru: „El este necunoscut.”

Bogdan Ţârdea: „El este necunoacut, da. Un singur plus aici există, că nu are antirating, unul la mână şi doi, totuşi, eu repet, că PCRM-ul are un electorat dur. Un nucleu electoral de 30 de procente şi acest electorat dur de fiecare dată votează cu orice candidat al PCRM-ului. Nimeni din candidaţii PCRM-ului la Primărie nu a luat mai puţin de 30 de procente. Acest lucru esate adevărat. Dar ce se întâmplă în turul doi îmi este greu de spus, nu văd mari şanse de victorii.”

Vasile Botnaru: Domnule Vasilică, Dumneavoastră sunteţi de acord cu teza asta, că lipsa unui candidat puternic, cu şanse, tocmai a determinat comportamentul antireferendum al comuniştilor?

Valeriu Vasilică, Bogdan Țîrdea
Valeriu Vasilică: „Cred că este adevărat ceea ce au spus colegii de la microfonul de astăzi. Mai mult, eu aş zice, comportamentul dur politic până la referendum, în timpul referendumului şi, cred, că după referendum, miza acestui comportament este funcţia de preşedinte. În cazul în care Curtea Constituţională nu-i permite lui Voronin să participe, vom asista la o înfrângere mare a PCRM-ului, inclusiv pentru că aşa şi-a aşternut liderul puternic, carismatic al PCRM-ului - Vladimir Voronin. Atâta timp cât a stat el în fruntea statului şi în fruntea propriei fromaţiuni, nu a permis nimănui să se facă cât de cât vizibil. Nu cunoaşte alegătorul din Republica Moldova, practic, pe nimeni înafară de Vladimir Voronin, din această formaţiune a comuniştilor şi în sensul ăsta ar avea mici şanse să adune ceva voturi, zic eu, doar Dodon şi doar Munteanu, care se fac acuma văzuţi. Cred că Vladimir Voronin a înţeles că comportamentul de până acum îi aduce şi prejudicii şi le-a dat voie acestor doi lideri să apară în faţa lumii, să apară în faţa camerelor de luat vederi, dar este iarăşi prea târziu. Şi pentru acest scrutin nu cred că PCRM are vreo şansă.”

Nicolae Negru: „Dacă alegerile prezidenţiale şi parlamentare vor fi concomitent şi mai ales în condiţiile în care la noi lupta politică este foarte personalizată, accentul se va pune mai mult pe alegerile prezidenţiale şi va câştiga mai mult partidul, care va avea un candidat la preşedinţie un candidat mai vizibil, mai puternic. Desigur că coincidenţa n-o să fie, am vorbit de acum despre asta, sută la sută. Dar un lider puternic, un candidat puternic la preşedinţie va reuşi să tragă mult mai mult partidul său, decât un partid care nu va avea un asemenea lider. Partidele care vor avea lideri slabi, vor avea de pierdut şi din punct de vedere al mandatelor în Parlament. Desigur, Partidul Comuniştilor are un nucleu dur, sunt de acord aici cu Bogdan, dar lucrul ăsta nu merge până într-atât, încât să întreacă posibilitatea de acumulare a voturilor ale partidelor, care au candidaţi puternici.”

Bogdan Țîrdea, Nicolae Negru
Bogdan Ţârdea: „Aici totuşi un unic amendament eu aş face: dacă ar candida Voronin şi Filat, de exemplu, ei pot trage foarte mult partidele după sine, să dea multe voturi. Pentru candidatul Marian Lupu, pe care eu îl acreditez astăzi cu mai mari şanse, cu un procent mai mult decât ceilalţi, şansele ca să atragă mai multe voturi pentru partid sunt niţel mai mici, fiindcă e mare discrepanţa între ratingul lui personal şi ratingul partidului.”

Nicolae Negru: „Dar oricum el o să atragă voturi suplimentare.

Bogdan Ţârdea: „Da, o să atragă vreo câteva.”

Nicolae Negru: „Lucrul ăsta a fost demonstrat prin alegerile parlamentare. Apariţia lui a dat şanse Partidului Democrat.”

Vasile Botnaru: Dar observăm două formaţiuni, cel puţin, care vor sta la pândă, în speranţa să le cadă fărâmiturile de pe masă. Nu spunem care sunt. Ultima întrebare ar fi, totuşi, dacă i-am trecut în revistă pe candidaţi, care ar fi miza? Calul de bătaie al acestor candidaţi? Va fi încălecarea dorinţei de a apare drept un tătuc „atoateştiutor” şi „atoaterezolvator”? Sau iarăşi se va patina pe subiecte internaţionale, pe partajarea Vest-Est? Pe ce credeţi că se va miza? Pentru că, de exemplu, Valeriu Pasat inevitabil are calul lui de bătaie, ortodoxia, şi de aici oarecum atitudinea rezervată faţă de eurointegrare. Deci, care credeţi că ar putea să fie bătălia, în jurul căror piloni?

Nicolae Negru: „Eu nu văd mari şanse pentru domnul Pasat, chiar dacă dumnealui luptă pentru ortodoxie. Din punctul meu de vedere.”

Vasile Botnaru: Noi nu-i analizăm şansele, noi analizăm doar mesajele.

Nicolae Negru: „Ortodoxia nu este o prioritate a alegătorilor din Republica Moldova, asta este cu siguranţă. Sondajele, dacă ne referim la sondaje.”

Bogdan Ţârdea: „0,8 îi dau, 0,8 procente.”

Nicolae Negru: „Poftim, 0,8 procente.”

Vasile Botnaru: Adică, dacă aţi fi consilierul lui Pasat, l-aţi deconsilia.

Nicolae Negru: „Da, l-aş deconsilia să pedaleze această temă a ortodoxiei. L-aş sfătui să aleagă altceva.”

Vasile Botnaru: De exemplu?.

Valeriu Vasilică, Bogdan Țîrdea, Nicolae Negru
Nicolae Negru: „De exemplu? De exemplu ceea ce face, din punctul meu de vedere, Vlad Filat. Vlad Filat vrea să se posteze tocmai cum spuneai tu, ca un tată, care are grijă de Republica Moldova, care are grijă de toate păturile sociale, de etnii. Care are grijă de viitorul Republicii Moldova. El are nişte idei privind viitorul, adică nu-şi îngustează mesajul, dar îl lărgeşte pentru a ajunge la cât mai mulţi alegători. Marian Lupu? Deocamdată încă nu prea am văzut, dar am impresia că o să meargă cu acelaşi, ar putea să meargă, şi asta poate ar fi o greşeală, cu mesajul care a câştigat în alegerile precedente – pace între stânga şi dreapta. Deci, un fel de împăciuitor, sau pacificator al societăţii. PCRM se vede de pe acuma, acuma a şi anunţat mesajul – iarăşi, patria e în primejdie, independenţa pierde, independenţa dacă câştigă. Deşi, nu înţeleg de ce insistă asupra acestu mesaj, că uite, n-a adus tare mult data trecută.”

Vasile Botnaru: Culmea este că acest gen de mesaj este combătut şi contestat de la Tiraspol. Recentul articol al lui Colerov spune că mesajul românofob nu mai funcţionează.

Nicolae Negru: „Păi, s-a văzut de acum. De altfel şi sondajele arată. Desigur că mobilizează o anumită categorie a electoratului, dar prin mesajul său de astăzi, PCRM pe de o parte într-adevăr se coalizează, se cimentează în nucleul în care şi aşa era cimentat şi coalizat. Dar, pe de altă parte, merge mai mult spre stânga şi începe a pierde electoratul periferic. Deci, nu cred că are de câştigat din cauza asta şi dacă iarăşi aş fi consilier, aş spune: măi oameni, mai schimbaţi placa, întoarceţi pe cealaltă parte, poate iese mai bine, poate acolo este altă melodie, fiindcă o ţineţi cu aceeaşi melodie, lumea cam s-a săturat.”

Vasile Botnaru: Domnule Ţârdea, Dumneavoastră ce credeţi?

Bogdan Ţârdea: „Bine, sondajele arată că 65 de procente aşteaptă un lider forte. 65 de procente, deci, este un fenomen foarte interesant. Şi în situaţia creată, Voronin şi cu Filat parţial se pliază peste aceste aşteptări. Respectiv ambii ar apărea, dacă ar apărea. Deci Voronin cu un mesaj al unui tătuc, cu un mesaj paternalist, dacă vreţi, cu un mesaj de protecţie socială, cu un mesaj de consolidare a statalităţii, cu un mesaj de consolidare, dacă vreţi Dvs, a relaţiilor dintre stat-cetăţean şi de menţinere a unui echilibru Est-Vest. Bine, Voronin, sau comuniştii cu echilibrul acesta Est-Vest. Filat mai mult integrare euro-atlantică. Contează faptul că aceşti lideri se pliează perfect peste aşteptările acestui electorat paternalist, patriarhal. Şi vedeţi Dvs, dacă Filat venea iniţial cu imaginea unui manager, apoi cu imaginea învingătorului, a tipului hotărât, care merge la luptă cu sistemul, cu hidra comunistă, cu una-alta, iată de acum el apare deja ca un lider, cum să vă spun, un lider naţional. Deci, un lider nu antisistemic, dar un lider naţional, care încearcă să se plaseze şi pe centru. Ba chiar observ şi cu anumite mesaje de stânga – de protecţie socială, de relaţii cu Rusia, apropo, întâlniri cu Putin, ceasul îl poartă ca Putin, imaginea ca la Putin. Deci, sunt momentele astea care îi dau anumite avantaje lui Filat. La comunişti mesajul de fiecare dată este unul paternalist, mesajul este unul moldovenist, statalist, antiromânesc. Mă tem că de data aceasta chiar să nu fie prea antiromânesc. Dar aici mai puţin vor conta mesajele, foarte mult vor conta personalităţile, care sunt înaintate şi credibilitatea acestor personalităţi. La Marian Lupu, sunt şi eu de acord, situaţia este destul de complicată. El a venit cu imaginea pacificatorului, conciliatorului, dar nu a putut concilia, din păcate, societatea. Taberele au rămas, societate e divizată, divizarea s-a aprofundat.”

Vasile Botnaru: Dar nici pârghii n-a avut.

Bogdan Ţârdea: „Şi nici pârghii nu a avut. Sunt de acord. Ceea ce a făcut el până acum, el a stabilizat status quo-ul. Am în vedere Constituţia, neutralitatea, relaţiile cu CSI, nu am avut mari, hai să spunem, deplasări pe stânga-pe dreapta, deşi au fost tentative. Deci, mesajul unui stabilizator, a unui păstrător al sistemului, al statalităţii, al independenţei. Nu ştiu cum va reuşi să facă el acest mesaj, dar acesta rămâne fie pacificatorul, fie stabilizatorul sistemului. Şi la dreapta deja e clar, că Mihai Ghimpu poate să vină cu un mesaj clar unionist, dacă nu cel puţin deschis, camuflat, de relaţii aprofundate cu România, fără devize, etc. Şi eu îi spun metaforic unionist, fiindcă normal că în programul PL nu există noţiunea de unire cu România, deşi politologii s-au obişnuit să spună electoratul de dreapta, de stânga.”

Nicolae Negru: „Dar Ghimpu, scuză te rog, dar eu aş adăuga faptul, că el are un avantaj, Ghimpu, această sinceritate a lui, care unii nu pun preţ pe ea, dar tocmai.”

Bogdan Ţârdea: „Da, aici el o să vină cu un mesaj anticomunist şi antirus. Antirus, anticomunist.”

Nicolae Negru: „Nu, el n-o să vină cu un mesaj antirus. N-a avut mesaj antirus şi dacă e vorba de retragerea trupelor ruse, asta nu este mesaj antirus.”

Bogdan Ţârdea: „Nu, eu vorbesc de nedorinţa de participare la 9 mai, e vorba că am pierdut în războiul mondial, e vorba despre aceste cereri faţă de Rusia.”

Vasile Botnaru: E o formă de anticomunism.

Valeriu Vasilică: „Ghimpu îşi va construi mesajul exact pe decretul cu privire la 28 iunie. El şi-a testat electoratul. El a obţinut şi o parte din electorat străin. Este adevărat că este acelaşi caz ca şi PCRM-ul.”

Vasile Botnaru: Şi este împăcat cu plafonul maxim, pe care l-a atins pe timpuri Iurie Roşca?

Valeriu Vasilică: „Da şi este împăcat. Mai mult cred că nu poate pretinde. Eu zic că dacă se va ajunge să-şi depună candidatura la prezidenţiale, el poate pretinde la locul trei, la locul patru, eventual într-un anumit scenariu, să treacă în turul doi, exact pentru această duritate a nucleului atras foarte clar de partea sa, aşa cum i-a respins pe mulţi alţii. PCRM-ul şi PLDM-ul vor avea mesaje similare, colegii au formulat, gen tată al naţiunii, cu diferenţa, că unul, Vladimir Voronin, nu mai are resurse administrative, de imagine, mediatice, şi Vlad Filat le are. Este adevărat că Vlad Filat...”

Vasile Botnaru: Dar ambii au portmoneele persoanale.

Valeriu Vasilică: „E adevărat că Vlad Filat mai are şi oportunitatea de a realiza ceva din acest mesaj şi, acuma zic eu, că este şansa lui foarte mare, dacă reuşeşte să aducă oamenii sinistraţi în case până la alegeri. Eu cred că asta va fi un as foarte puternic pentru toată lumea şi aici cred că el este cel interesat, ca lucrurile să se întâmple repede, ca lucrurile să se întâmple calitativ. Să nu se fure din domeniul ăsta, din banii aduşi într-un fel tot de el de peste hotare. Şi o altă sarcină pe care o poate, deşi este foarte greu de îndeplinit, aproape irealizabil, dar este şi o responsabilitate de a lui până a deveni candidat la prezidenţiale, să rezolve ceva măcar din blocada economică. Şi mă refer nu numai la vinuri, dar şi la celelalte tipuri de produse agricole. Or, noi suntem o ţară agricolă.”

Vasile Botnaru: Evident că vom continua această discuţie atunci când vom avea deja lista de candidaţi şi vom analiza exact atuurile şi cusurile acestor candidaţi. Vă mulţumesc.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG