Linkuri accesibilitate

Guvernul Borisov de la Sofia acceptă deportarea din Franța a romilor bulgari


Copii roma lîngă Lyon
Copii roma lîngă Lyon

Decizia autorităților de la Paris este susținută de partidul „Euroroma”, cea mai mare organizatie politica a romilor din Bulgaria.

„Bulgaria va accepta decizia Frantei privind deportarea romilor care creaza probleme si nu o va comenta”, a declarat viceprim-ministrul si ministru de interne Tvetan Tvetanov. El a cerut opozitiei ca problema sa nu mai fie politizata subliniind ca si alte tari din Uniunea Europeana, printre care Republica Ceha si Ungaria, au probleme cu romii. Din cauza lor, Canada, de pilda, a introdus vize pentru cetatenii cehi.

Viceprim-ministrul a mai spus ca în ultimii 20 de ani în Bulgaria nu a existat o politica reala de integrare a romilor. Acum, autoritatile pun accentul pe educatia copiilor de romi. Se va introduce obligativitatea cursurilor prescolare pentru copii de 5 ani. „Nu cred ca romii trebuie tratati separat si discriminati. Trebuie sa respectam drepturile tuturor cetatenilor Uniunii indiferent de etnia si provenienta lor”, a spus Tvetanov.

Într-un mod cu totul neasteptat actiunea autoritatilor franceze a fost sprijinita de partidul „Euroroma”, cea mai mare organizatie politica a romilor din Bulgaria. În Franta, a spus liderul partidului Tvetelin Kancev, se duc numai romii carora nu le place munca, care fura si se prostituiaza. Cei care lucreaza cinstit sînt în Spania si Portugalia. Romii din România sînt de 8 ori mai numerosi în Franta decat cei din Bulgaria.

Într-o scrisoare deschisa, adresata ambasadorului Frantei, Kancev cere elaborarea unei strategii pentru rezolvarea problemelor minoritatii, crearea unui comisariat in cadrul Comisiei Europene si alocarea fondurilor necesare în vederea finantarii strategiei anticriza a romilor.
XS
SM
MD
LG