Linkuri accesibilitate

Incendii la Voronej, Nijnii Novgorod şi în regiunea Moscovei


Calamitatea a distrus peste 1000 de case, lăsînd mii de oameni fără adăpost - Cel puțin 20 de oameni și-au pierdut viața în ultimele 2 zile.

Incendiile din Rusia au ucis în ultimele două zile cel puţin 20 de oameni, făcînd necesară evacuarea a mii de localnici din zone totalizînd aproape 900 de kilometri pătraţi. Preşedintele Dmitrii Medvedev a ordonat ministerului apărării să trimită soldaţi în ajutorul echipelor de salvare care luptă cu incendiile. Premierul Vladimir Putin a vizitat astăzi regiunea Nijnii Novgorod, una din cele mai grav afectate, şi a avut o reuniune de urgenţă cu autorităţile locale din satul Verhnaia Vereia, ale cărui 341 de case au ars.

Premierul Rusiei a promis că guvernul va ajuta financiar satul şi va alege o companie care să-l reconstruiască „la preţuri acceptabile” până la sosirea iernii.
Putin a promis de asemenea fiecărei gospodării un ajutor financiar de 200.000 de ruble, adică aproximativ 6.500 de dolari.

Canicula produce incendii forestiere în Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:07 0:00
Link direct


Incendiile din Voronej, Nijnii Novgorod şi regiunea Moscovei au distrus peste 1000 de case, lăsînd mii de oameni fără adăpost. Alte zone afectate sunt cele din centrul şi sudul Rusiei.

Oraşul Voronej, cu 850.000 de locuitori, aflat la 500 de kilometri sud de Moscova, este aproape încercuit de incendii. Potrivit relatării AP, străzile oraşului erau înecate în smog şi o perdea imensă, neagră, de fum, se vedea la orizont. Peste 900 de pacienţi au fost evacuaţi din spitalul din Voronej joi, ca şi cei 2000 de copii din 12 tabere de vară.

La Moscova, temperatura aerului a atins joi 38 de grade, cea mai înaltă de când a început măsurarea temperaturilor, în urmă cu 130 de ani. Incendiile s-au apropiat joi de marginea oraşului, dar până seara au fost stinse. Vineri, un front de aer rece venind dinspre apus a răcorit puţin capitala rusă, diluînd şi smogul care se întronase în metropolă zilele trecute.

În unele regiuni, canicula a distrus recoltele, aducînd mii de fermieri în pragul falimentului. Economiştii ruşi avertizează că dezastrul ar putea duce la creşterea preţului grânelor, într-o perioadă când economia începea să-şi revină de pe urma crizei.

În Ucraina, unde tot din cauza vremii se aşteaptă o recoltă mai mică decât anul trecut, premierul Mikola Azarov a dat astăzi asigurări că ţara are rezerve de grâne suficiente.

La Chişinău, guvernul a emis astăzi o avertizare pentru canicula care ar putea afecta Republica Moldova zilele următoare. Pe lista de recomandări se află şi aceea ca agenţii economici să-şi ajusteze activitatea la condiţiile meteo, evitînd desfăşurarea de munci în aer liber, de pildă construcţii sau munci agricole între orele 11 şi 17. Întreprinderile sunt încurajate să reducă la nevoie intensitatea muncilor fizice, să asigure ventilarea locurilor de muncă, să ofere apă potabilă angajaţilor şi eventual acces la duşuri. Cetăţenilor guvernul le recomandă să evite expunerea la soare între orele 11 şi 17, să consume zilnic cel puţin un 1,5 sau 2 litri de apă, să evite băuturile alcoolice şi apa prea rece.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG