Linkuri accesibilitate

Înregistrarea prealabilă on-line în listele electorale a moldovenilor din străinătate


Iurie Ciocan (CEC): „Noi solicităm alegătorului pe pagina noastră web să-şi selecteze secţia de peste hotare unde doreşte să voteze și adresa sa din Moldova pentru a face curăţenie în listele de acasă”

Emigranţii moldoveni – la apel! Comisia Electorală Centrală a lansat, în premieră, procedura on-line de înregistrare prealabilă în listele electorale a cetăţenilor Republicii Moldova, aflaţi peste hotarele ţării. Vom discuta în această dimineaţă despre sensul, utilitatea acestei inovaţii, dar şi despre modul în care este aplicată deja cu domnul secretar al Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan.

Europa Liberă: Domnule Ciocan, pentru început – şi pentru că este important – haideţi să precizăm: ce presupune această procedură nouă – de înregistrare prealabilă în listele electorale prin internet a cetăţenilor moldoveni aflaţi peste hotare şi care este rostul ei, devreme ce nu este obligatorie?

Iurie Ciocan
Iurie Ciocan: “Această procedură presupune accesarea paginii web special create pentru acest lucru, prin intermediul căreia alegătorii din Republica Moldova care din anumite motive în ziua alegerilor sau referendumului vor fi peste hotare, pot să se înregistreze pentru a fi înscrişi în listele electorale de bază. Acest lucru este necesar pentru a aduce mai multă claritate în procedura electorală şi pentru a exclude dublele înscrieri în listele electorale. Cetăţenii ce au de câştigat din acest lucru? Eu sunt ferm convins că un proces electoral clar şi transparent va aduce beneficii alegătorilor şi sub aspectul credibilităţii şi asupra rezultatelor acestui referendum şi eventualelor alegeri.”

Europa Liberă: Domnule Ciocan, cine ar avea responsabilitatea de a-i informa eficient pe alegătorii de peste hotare despre înregistrarea prealabilă, precum şi despre toate chestiunile care ţin de desfăşurarea referendumului, de exemplu? Că doar n-o fi numai domnul Google …

Iurie Ciocan: “Trebuie să constat că una din misiunile de bază a CEC pe lângă organizarea alegerilor este şi informarea alegătorilor. Din păcate mai puţin reuşim să organizăm acest proces în afara ţării. Am avut ceva experienţe în campaniile trecute în colaborare cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, cînd au fost utilizate în sensul informării alegătorilor din Republica Moldova diferite surse mass-media din străinătate. Acest lucru este foarte scump. Este bună şi ideea de transmitere a mesajelor către cetăţeni, ar putea şi această metodă ajuta la difuzarea informaţiei utile.”

Europa Liberă: Unul dintre scopurile instituirii acestei înregistrări prealabile este acela ca moldovenii emigranţi să poată contribui la simplificarea şi transparenţa întocmirii listelor electorale. Cât de sigure sunt posibilităţile autorităţilor de a combate fals sau uzul de fals în acest caz?

Iurie Ciocan: „Noi încercăm în cazul dat să creăm condiţii suplimentare pentru a facilita accesul cetăţenilor moldoveni la urnele de vot. Chiar dacă să presupunem că cineva din interiorul sau din afara ţării contrar declaraţiei depuse pe propria răspundere, care este primul pas în procesul de înregistrare, va depune informaţii false despre sine sau despre altă persoană, acest lucru nu va duce la falsificarea alegerilor pentru că oricum cetăţeanul urmează să voteze personal. Acest lucru va îngreuna înregistrarea şi procedura de înregistrare dar nemijlocit la votare şi la rezultatele votării noi credem că nu va putea influenţa prin acest uz de fals pentru că cetăţeanul urmează să fie personal la biroul electoral prezentând actul de identitate şi votând singur.”

Europa Liberă: Ce garanţii pot exista, de exemplu, că numeroşi răposaţi care în trecut au votat prin diferite localităţi moldoveneşti acum nu vor emigra subit ca să voteze la secţiile de votare deschise în afara misiunilor diplomatice?

Iurie Ciocan: “Eu şi cu această ocazie aduc la cunoştinţa alegătorilor că oficial nu a fost probat niciun caz de votare a unor persoane decedate, mult s-a vorbit la acest subiect şi noi i-am acordat o atenţie sporită. Garanţiile care sunt, ele la fel poartă un caracter legal stabilit de lege. Noi am stabilit accesul observatorilor la toate birourile locale, am introdus cerinţe noi faţă de funcţionarii electorali şi anume – în fiecare listă electorală la momentul eliberării buletinului de vot, ştim cu toţii că semnăm în lista electorală atunci când primim buletinul de vot, păi în acel moment noi am obligat fiecare funcţionar ca atunci când eliberează buletinul de vot, la fel să depună semnătura, astfel dânsul să înţeleagă că eliberează buletinul anume persoanei potrivite?”

Europa Liberă: Comisia Electorală Centrală îşi asumă responsabilitatea să nu utilizeze nepotrivit şi să nu ofere nimănui datele cu caracter personal sau de altă natură obţinute în procesul înregistrării prealabile de la cetăţeni. Este o chestiune legală sau este doar declarativă? Pentru că ştiţi ce se spune că ar păstra moldovenii secretele - doar în grupuri de câteva sate…

Iurie Ciocan: „Noi am stabilit acest lucru în cadrul unui regulament aprobat de Comisia Electorală Centrală în care am scris că noi vom utiliza datele trimise de cetăţenii noştri strict în limita legislaţiei în vigoare şi doar în scopuri electorale. Să presupunem că dacă ulterior că ar exista o hotărâre a instanţei de judecată care ne-ar obliga să oferim careva informaţii din acest registru, sigur că vom face acest lucru dar voluntar ori pur şi simplu pentru careva solicitări noi nu vom da curs şi vrem să asigurăm toţi alegătorii noştri că aceste date nu vor deveni pur şi simplu publice.”

Europa Liberă: Să admitem că un cetăţean face această înregistrare prealabilă, urmând să voteze la o secţie de votare din Italia sau Spania… dar n-o mai face. Ce se întâmplă în acest caz: poate fi sancţionat cumva, deoarece a contribuit la cheltuirea suplimentară şi nejustificată a banilor publici?

Iurie Ciocan: „Sancţiunea nu este prevăzută. În general în Republica Moldova participarea la alegeri este un drept şi nu este o obligaţie şi aş vrea să fac o remarcă în opinia mea foarte importantă, noi solicităm cetăţenilor să declare adresa din Republica Moldova şi nu adresa unde stau ei peste hotare şi aici cred că este şi o garanţie şi pentru acel alegător. Noi solicităm alegătorului pe pagina noastră web să-şi selecteze secţia de peste hotare unde doreşte să voteze pentru că deseori am primit reproşuri că este prea departe să mergi până la birourile deschise în Ambasade şi Consulate. Atunci cetăţeanul urmează să selecteze biroul care este cel mai aproape de casa lui şi nu declară adresa unde stă el dar declară adresa din Republica Moldova pentru a face curăţenie în listele de acasă şi de a nu dubla intrările. ”
XS
SM
MD
LG