Linkuri accesibilitate

O societate patriarhală vrea un „ţar” și vrea să-l aleagă singură


Grigore Palii și Petru Postolache

Arcadie Barbăroșie (IPP): „Nu știu cum o să explice PCRM propriului electorat apelul la boicot. Electoratul comuniștilor vrea alegerea directă a președintelui și referendumul este legitim”.

Doi ţărani din satul Pelinia, raionul Drochia, au insistat să apară astăzi la Chişinău, într-o conferinţă de presă în speranţa să le fie auzită pledoaria pentru desfăşurarea referendumului din 5 septembrie, astfel încît, speră ei şi oamenii pe care îi reprezintă, viitorul preşedinte al Republicii Moldova să fie receptive la durerile ţăranilor.

Petru Postolache şi Grigore Palii au încercat să explice jurnaliştilor de ce ţăranii sprijină ideea alegerii şefului statului de întreg poporul.

Petru Postolachi: “Noi am vrea ca să aleagă singur ţăranul preşedintele ca să aibă cui scrie o plîngere, o durere de-a lui. Guvernanţii trebuie să se întoarcă totuşi cu faţa la sat, cu promisiunile care au fost date şi pe care le dau şi acum. Trebuie de avut o piatră sub picioare”.

Grigore Palii: “Atunci noi o să avem dreptul să îl întrebăm pe preşedintele acesta – Noi te-am ales!” .

Dorinţa mesagerilor de la Pelinia o confirmă şi un cel mai recent sondaj care arată că Partidul comuniştilor şi celelalte formaţiuni ce au decis să boicoteze plebiscitul merg pe contrasens. De ce au recurs comuniştii la această tactică?, l-am întrebat pe Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului pentru Politici Publice.

Arcadie Barbăroșie
Arcadie Barbăroşie: „Sincer să vă spun, nu prea înţeleg tactica Partidului comuniştilor atunci cînd declară boicot referendumului. În general populaţia vrea alegerea directă a preşedintelui. 75-80 la sută din electorat vor ca preşedintele să fie ales direct. E şi normal în special într-o societate care vine dintr-un regim centralizat, o societate în mare măsură patriarhală, cu peste 50 la sută din populaţie în spaţiul rural, etc. Lumea vrea un „ţar” şi vrea să îşi aleagă ea singură acel „ţar” care să aibă grijă de toţi şi toate”.

Vasile Botnaru: Pe aceeaşi greblă calcă şi social-democraţii care spun: „Noi vrem un preşedinte ales de întreg poporul, asta scrie la noi în program, dar noi nu vrem ca acest lucru să fie obţinut prin acest referendum”. La asta se rezumă îndemnul lor. De ce partidele aleg această cale?

Arcadie Barbăroşie: „PSD şi PCRM cel puţin şi celelalte partide extraparlamentare probabil care se vor alătura, nu prea au avut altă cale. Doar dacă ar fi încercat să meargă pe calea compromisului şi a unor negocieri mult mai profunde şi multilaterale cu partidele aflate la guvernare. Daca ar fi acceptat referendumul, ar fi trebuit să facă jocul Alianţei. Nu ştiu cum o să explice propriului electorat comportamentul elitelor acestor partide. Propriul electorat vrea alegerea directa a preşedintelui. Şi dacă chemi propriul electorat să nu participe la referendum, trebuie să explici foarte clar şi în detalii şi să ai o explicaţie foarte sofisticată de ce tu chemi electoratul tău să nu participe la referendum. Începi să aduci nişte argumente pe care o bună parte din electorat nu le va înţelege. Ce înseamnă referendum nelegitim? El este absolut legitim. Declarat în conformitate cu Constituţia, realizat în conformitate cu Constituţia, chiar şi cu Codul electoral modificat”.

Vasile Botnaru: În plus, Partidul comuniştilor va beneficia de rezultatele referendumului cînd va dori să înainteze un preşedinte care să fie ales de întreg poporul după ce a boicotat referendumul.

Arcadie Barbăroşie: „Toate partidele care boicotează referendumul vor înainta propriii candidaţi, deci comportamentul este foarte contradictoriu”.

Vasile Botnaru: ... sau chiar şi amoral?

Arcadie Barbăroşie: „Vreţi să vorbim despre morală în politică ?!.”

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG