Linkuri accesibilitate

Curtea de la Haga a dat un răspuns succint la o întrebare extrem de sumară


Mark Meyer
Mark Meyer

Mark Meyer (președintele Camerei de Comerț Moldo-Americane): CIJ ar fi dat cu totul alt verdict în cazul în care ar fi fost întrebată dacă Kosovo are dreptul la secesiune.




Europa Libera: Dle Meyer, agentiile de presa au citat din hotatarea Curtii Internationala de Justitie de la Haga cu privire la declaratia de independenta a Kosovo un fragment in care se face referire la “legislatia internationala in general” care nu ar fi fost incalcata prin proclamarea unilaterala a independentei. Ce putem intelege din aceasta sintagma? Puteti sa explicati?

Mark A. Meyer: De fapt nu este nici o surpriza in sentinta Curtii. Ei au trebuit sa raspunda unei intrebari extreme de sumare. Nu au fost intrebati cu privire la consecintele Declaratiei de independenta a Kosovo. Au fost intrebati daca o declaratie de independenta violeaza legislatia internationala. Si nimic in legislatia internationala nu interzice o declaratie de independenta. Este o cu totul alta problema daca Kosovo are dreptul, potrivit dreptului international, sa se separe. Intrebarea adresata de Adunarea Generala ONU a fost atat de limitata, incat raspunsul era de asteptat. Cred ca ar fi fost foarte neobisnuit daca Tribunalul ar fi spus orice altceva. Insa ramane intrebarea ce inseamna cu adevarat indepedenta Kosovo in legislatia internationala. Insa eu nu cred ca Kosovo respecta criteriile stabilite in legislatia internationala cu privire la independenta si autonomie. Spun asta cu durere pentru ca stiu ca in anii 90 aici s-au incalcat masiv drepturile omului. Insa unul dintre elementele necesare pentru ca o regiune sa aiba dreptul sa se separe este ca acolo sa fie in curs o incalcare a drepturilor omului. Nu violari care s-au produs la un moment dat in trecut. Oricum, daca i se permite Kosovo sa devina o tara independenta acest lucru va deschide usa altor conflicte. Nu doar conflictele inghetate ca Transnistria, Osetia de Sud si Abhazia, dar si Catalonia in Spania sau Irlanda de Nord si in alte regiuni in lumea unde oamenii cred ca au dreptul la independenta.

Un alt aspect prevazut de dreptul international este ca regiunea care vrea sa devina independenta trebuie sa fie populata de o minoritate distincta. Sunt oameni care cred ca kosovarii sunt o minoritate distincta. Este la fel cum ai spune ca transnistrenii sunt o minoritate distincta. Kosovarii sunt albanezi si sarbi dupa cum transnistrenii sunt rusi, moldoveni, ucraineni, nu sunt un grup etnic distinct. Transnistrenii sunt pur si simplu oameni care traiesc in Transnistria asa cum eu, de pilda, sunt un newyorkez pentru ca traiesc in New York. Aceasta nu este o distinctie etnica ci una geografica. Daca parasesc New York-ul nu mai sunt new-yorkez. Acelasi lucru si in Transnistria si Kosovo. Cei care traiesc in Kosovo sunt albanezi si sarbi. Dar dupa cum am mai spus Curtea Internationala de Justitie nu a ajuns pana in punctul acesta. Nu acest lucru a fost chemata sa judece. Decizia Curtii de la Haga nu schimba nimic din ce am spus. Este pur si simplu o decizie care confirma ca oamenii unei regiuni pot emite o declaratie de independenta, dar nu ca ar avea si dreptul sa aiba o tara independenta.

Europa Libera: Ati mentional conflictul din Transnistria.Chiar daca decizia CIJ nu este obligatorie, inteleg ca deja a dat idei si unor regiuni separatiste, cum e Transnistria...

Mark A. Meyer: Da, insa elanul pe care l-au capatat este total fals pentru ca aceasta decizie nu confera acestor regiuni mai multe drepturi decat o face dreptul international in momentul de fata. Decizia Curtii nu schimba legislatia internationala in domeniu.

Mark Meyer este si fondatorul si presedintele Camerei de Comert Romano-Americane si a Camerei de Comert Moldo-Americane.
XS
SM
MD
LG