Linkuri accesibilitate

Managementul securităţii alimentare - premisa exportului în UE


Waldemar Sochaczewski, consilierul european al ministrului agriculturii Cosarciuc: „În Moldova există o prioritizare foarte corectă a activităţilor – asigurarea calităţii şi pasul următor – crearea regiunii de liber schimb”.

În următorii doi ani, Republica Moldova ar trebui să introducă cele mai importante standarde de calitate pentru a-şi putea exporta produsele animaliere pe piaţa europeană. În urmă cu trei luni, Uniunea Europeană a trimis în Moldova nouă experţi pentru a o sprijini în relansarea economică şi accelerarea integrării europene. Iată concluziile preliminare ale unora dintre ei legate de mersul economiei moldoveneşti.

Waldemar Sochaczewski, consilierul european al ministrului agriculturii Cosarciuc, a salutat decizia guvernului de la Chişinău de a crea o instituţie specializată pentru managementul securităţii alimentare.

Waldemar Sochaczewski
Waldemar Sochaczewski: „Aceasta este exact direcţia pe care au sugerat-o majoritatea statelor membre ale UE. Pentru a ajunge mai uşor pe piaţa europeană este nevoie de produse sigure. În Moldova există o prioritizare foarte corectă a activităţilor – securitatea alimentară, asigurarea calităţii şi pasul următor – crearea regiunii de liber schimb. Sper că la finele acestui an va fi semnat acordul de asociere, inclusiv capitorul vizînd agricultura, vor fi lansate şi negocierile pentru acordul de liber schimb, vor fi efectuate şi reformele administrative necesare şi in cele din urma veţi reuşi să semnaţi nişte acorduri avantajoase – toate pentru a sprijini dezvoltarea economiei în general”.

Dar ce produse moldoveneşti ar putea trezi interesul consumatorului european? Contrar unei opinii răspîndite că loc pe o piaţă europeană suprasaturată nu mai există, expertul polonez crede că tot ce se produce în Moldova şi-ar putea găsi nişa potrivită pe piaţa europeană.

Waldemar Sochaczewski: „Influenţa produselor moldoveneşti practic nu se va simţi pe o piaţă atît de mare. Dar pentru asta, ele trebuie să corespundă unor condiţii de calitate. Cu atitudinea pe care am găsit-o aici, cred că Moldova va reuşi să introducă un sistem de control eficient, similar celui din ţari cum sunt Germania sau Polonia. Importatorii din aceste ţari fac dovada la granita ca produsele lor corespund standardelor europene. Şi Moldova are nevoie de un asemena sistem – astfel incit responsabilitatea pentru calitatea produselor sa si-o asume in totalitate exportatorii moldoveni si nu importatorii locali. Moldova a reuşit să dovedească că mierea sa de albine corespunde standardelor. Pînă în 2012, ea trebuie să introducă standarde necesare şi pentru carne şi ouă. ”

Întrebat ce ar trebui să facă Moldova pentru a-şi salva ramura vini-viticolă dupa embargourile impuse de Federa’ia Rusa, Waldemar Sochaczewski a spus:
„În primul rând, sa elimine problemele pe care le semnalează documentele primite din partea Federaţiei Ruse. Sunt sigur ca nu este nici o problemă acolo, dar este necesar să faceti faţă acestor chestiuni tehnice. Noi în Polonia am avut probleme similare cu Federaţia Rusă legate de exportul de carne si după această experienţă sugeram vecinilor să se întâlnească şi să omită prin discuţii deschise aceste probleme. Aveţi vin de calitate si e timpul să puneti la punct o campanie de promovare. Țările din Europa de Est și Centrala – Polonia, Cehia, Statele Baltice - îşi schimbă foarte des preferintele pentru alcool. Acum, consumul de bauturi tari scade si creste cel de bere și vin. De aceea e timpul să începeţi să promovaţi eficient vinul vostru pe aceste pieţe. Şi să treceţi de la livrări în vrac la cele de vin îmbuteliat, care au o valoare adăugată mai mare.”

Nicolaos Georgiadis
Nicolaos Georgiadis, un alt expert european, grec de origine, care îl consiliază pe ministrul economiei Valeriu Lazăr, crede că economia moldovenească s-a stabilizat. Simtindu-se obligat sa comenteze, in virtutea originii sale, situatia din Grecia, expertul a spus ca problemele economiei elene nu au cum sa apară în Moldova, şi iată de ce: „Bugetul Greciei niciodata, niciodata, nu a fost la fel de stabil ca al vostru - guvernul elen mereu a chetuit foatre mult şi a luat împrumuturi enorme. În Moldova, cifrele în buget sunt corecte, economia s-a stabilizat, nivelul imprumuturilor este mic. De aceea, din punctul de vedere al finanţelor publice, sunteţi cu sute de ani înaintea Greciei,” este de părere Nickolaos Georgiadis.
Previous Next

XS
SM
MD
LG