Linkuri accesibilitate

Cetățenia - o prețioasă proprietate (România liberă)


Dependența Tiraspolului de banii Rusiei (Cotidianul)

Intr-un articol scris pentru Romania libera, Nicolae Prelipceanu se refera din nou la campania de presa occidentala impotriva acordarii cetateniei romane catre basarabeni. Prelipceanu reia in treacat contraargumentul folosit si de alti comentatori – si tarile occidentale au acordat cetatenii in masa, mai ales catre fostele colonii, in numele unor vechi datorii morale. Articolul merge insa mai departe, la o paralela istorica: la 1859, cand tarile europene au fost de acord cu unirea principatelor romane, pastrand insa cate un domnitor in fiecare, romanii au fost “smecheri”: l-au ales pe Alexandru Ioan Cuza si in Tara Romaneasca si-n Moldova. Modul in care ar urma sa intre basarabenii in Uniunea Europeana e cam de acelasi fel, arata Prelipceanu. Si poate nici nu e o smecherie, de vreme ce ar putea intra in categoria restiturilor in integrum de dupa spolierea averilor de catre regimul comunist. Cu alte cuvinte: cetatenia – o pretioasa proprietate.

Mai toate ziarele romanesti au postat pe paginile electronice stirea ca Transnistria a cerut Organizatiei Natiunilor Unite sa-i recunoasca independenta ca stat. Cotidianul noteaza ca initiativa autoritatilor de la Tiraspol vine exact in timpul vizitei la Chisinau a viceministrului rus de externe Grigori Karasin si ca urmeaza indeaproape scenariul lansat dupa proclamarea independentei Kosovo, in februarie 2008. Scrisoarea adresata ONU de catre Igor Smirnov sustine ca Transnistria indeplineste toate conditiile pentru a fi stat independent. Cat de adevarat este acest lucru ar dovedi-o insa dependenta Tiraspolului de banii Rusiei: pensiile de 15 dolari lunar, finantarea serviciilor secrete, dar si pasuirea la datoria imensa pentru gazele naturale furnizate de Gazprom – se mai arata in stirea din Cotidianul.

Sorin Ionita se ocupa in Evenimentul zilei de perspectiva intrarii Romaniei in spatiul Schengen, la 1 ianuarie anul viitor. Comentatorul e sceptic: pregatirile care trebuiau facute si care implica mai ales infrastructura (aeroporturi, institutii, acquis comunitar, regularizarea bratului Sulina, sisteme informatice s.a.m.d.) sunt in mare intarziere. Calendarul acestor operatiuni a lenevit nepermis de mult si acum mai sunt practic vreo trei luni pline in care ar trebui facut imposibilul.
XS
SM
MD
LG