Linkuri accesibilitate

28.07 - București: Seminarul Pulsul economiei românești.


Mugur Isărescu
Mugur Isărescu

M. Isărescu: „Eu ştiu din experienţa negocierilor cu Fondul că preocuparea lor esenţială va fi pe politici; politicile nu trebuie să deraieze şi să aibă flexibilitatea necesară pentru a rezista la diverse situaţii.”


28 iulie 2000

Actualitatea
. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Liana Ionescu).

Seminarul Pulsul economiei românești.

La Costineşti are loc seminarul Pulsul economiei româneşti la șapte luni de guvernare. Romania încearcă să întrerupă o tradiţie și să arate că se face reformă şi într-un an electoral, a declarat, printre altele, primul ministru Mugur Isărescu, principalul protagonist al simpozionului. Isărescu nu a putut evita nişte întrebări cu caracter politic adresate de presă. (...) Iliescu a spus că înainte de a lua o decizie în legatură o eventuală candidatură la preşedinţie, trebuie să discute serios cu forţe politice credibile. Nu a precizat despre ce forţe este vorba, dar a adăugat că decizia sa va fi luată după 15 august.

Premierul Mugur Isărescu se declara multumit de felul în care a fost realizat programul cabinetului său pe primele șapte luni ale anului. Şeful executivului apreciază că principalele ţinte, reluarea creşterii economice şi reducerea inflaţiei au fost atinse, chiar daca la unii indicatori, cum ar fi inflaţia, s-au înregistrat niveluri peste cele prognozate. O inflaţie de 31 - 32 % din PIB este cauzată, a explicat premierul, în principal de factori independenţi de politica guvernului, cum ar fi evoluţia monedei euro în raport cu dolarul şi seceta, dar si de majorarea preturilor administrate la energie si combustibil.Aceste nerealizări, susţine premierul Isărescu nu vor afecta însă relaţiile cu FMI.

M. Isărescu: „Eu ştiu din experienţa negocierilor cu Fondul că preocuparea lor esenţială va fi pe politici. Altminteri, orice program poate sa aibe factori din aceştia care te dau peste cap, politicile nu trebuie să deraieze şi să aibă flexibilitatea necesară pentru a rezista la diverse situaţii.”

Or, creşterea economică, bazată pe exporturi şi reducerea deficitului balantei de plăţi sunt argumente în favoarea credibilităţii Romaniei, un indicator la care premierul ţine foarte mult. Reluarea creşterii economice va avea ca efect şi o îmbunătăţire a nivelului de trai al populaţiei, reflectată în principal în majorarea salariului real. Acest lucru, a subliniat premierul Isărescu se va realiza însă gradual, dat fiind tipul de creştere economica nespecifica unui an electoral.

M. Isărescu: „Spun că nu este electoral, pentru că, bineînţeles, populaţia va simţi efectele benefice ale acestei creşteri economice cu întîrziere, posibil chiar după alegeri. Unele lucru se vor mai vedea şi în perioada următoare. Programul este făcut pentru tot anul, să avem o creştere a salariului real, undeva, între 1 % si 2 %. Apărută nu în prima jumătate a anului, pentru ca nu se putea, ci în partea a doua a anului şi pînă atunci se va vedea şi un anume reviriment al consumului.”

Premierul s-a declarat preocupat de elaborarea bugetului pe anul 2001 chiar din aceasta toamnă, pentru a preda viitoarei guvernări un buget transparent în măsură să reflecte tendinţa pozitivă de dezvoltare a economiei. (...) In legătură cu intenţia de a candida la preşedinţia Romaniei, Mugur Isărescu a spus că are nevoie de o bucată de timp pentru a se decide.

M. Isărescu: „Imi trebuie o bucată de timp pentru ca am nevoie să mă consult şi cu mine, apoi, observaţi că problemele administrării guvernului îţi răpesc suficient timp ca sa te gîndeşti în ce măsură să poţi să faci faţă la o acţiune în plus şi eu am obligaţii clare pe care mi le-am asumat în momentul în care am acceptat funcţia de premier, în plus, ar trebui să am ceva discutii cu forte politice credibile, ca sa insiste pe o asemenea varianta. Si in măsura in care pot, am început să mai discut, să mai aud, cel puţin, ce are fiecare în cap, ce doreşte, care este gîndirea, care sunt programele . (...)
XS
SM
MD
LG