Linkuri accesibilitate

Investițiile străine directe: atractivitatea Moldovei sub așteptări


Adrian Lupușor (Expert Group)
Adrian Lupușor (Expert Group)

Adrian Lupușor (Expert Group): Companile cu capital de stat beneficiază de anumite avantaje în comparaţie cu companiile private şi asta duce la o competiţie neloială.


Republica Moldova este restanţieră între ţările aflate în tranziţie în atragerea investiţiilor străine, se arată în studiul „Impactul investiţiilor străine directe asupra economiei Republicii Moldova” lansat de centrul „Expert-Grup”. În ce condiţii Republica Moldova poate deveni atractivă pentru investitorii străini?

Autorii studiului spun că Republicii Moldova îi revin de aproape trei ori mai puţine investiţii pe cap de locuitor în comparaţie cu alte ţări aflate în tranziţie. Contrar unei opinii foarte răspîndite criza economică globală nu este totuşi factorul cel mai important care a cauzat această stare de lucruri.

Adrian Lupuşor, de la Expert Grup consideră că implicarea statului în economie este o buturugă mult mai mare în calea investiţiilor străine: „În Republica Moldova există un sistem public extrem de extensiv, adică sunt multe companii cu capital de stat care beneficiază de anumite avantaje în comparaţie cu alte companii private şi asta duce la o competiţie neloială. Prin urmare Guvernul ar trebui să intensifice programele de privatizare prin diminuarea acestor companii cu capital de stat în favoarea companiilor private deoarece din punct de vedere teoretic sectorul privat este un manager mult mai bun decât statul.”

Experţii constată că „partea leului” din investiţii, adică peste 70 la sută, revin capitalei. Adrian Lupuşor explică de ce investitorii nu merg în regiunile rurale:
„În special în localităţile rurale lipseşte infrastructura de bază, de fapt, infrastructura de canalizare, de gazificare, din punct de vedere a reţelelor electrice. Aceasta evident că influenţează decizia investitorilor. Niciun investitor nu ar vrea să vină într-o localitate unde anumite servicii de bază nu sunt livrate de fel sau sunt de calitate extrem de proastă.”

Iată explicaţia pe care o dă Dinu Armaşu, preşedintele Asociaţiei Investitorilor Străini pentru lipsa de interes faţă de piaţa moldovenească : „Înseamnă că politicile guvernului nu sunt destul de eficiente în a face climatul investiţional din ţară mai atractiv pentru investitorii străini. Sunt o sumedenie de alţi factori care din start fac ţara noastră neatractivă, adică piaţă mică de desfacere care este unul din primii factori relevanţi în atragerea investiţiilor străine, etc, şi din această cauză doar crearea unui climat investiţional favorabil poate deveni unul din factorii principali în atragerea investiţiilor străine.”

Valeriu Lazăr
Ministrul economiei Valeriu Lazăr spune că deşi fluxul de investiţii străine din acest an a crescut în comparaţie cu anul trecut, cota de atractivitate rămâne a fi totuşi sub aşteptările Guvernului: „De aceea deloc întâmplător politicile noastre sunt orientate spre dinamizarea acestui fenomen. În primul rând vom da prioritate investiţiile străine directe în sectorul real şi instrumente sunt diferite: zonele economice libere, parcurile industriale, etc. Vedeţi că ele vizează în primul rând sectorul real, dar asta nu înseamnă că nu suntem deschişi şi pentru investiţii şi în alte sectoare cum ar fi sectorul financiar de exemplu”

Ministrul economiei recunoaşte că instabilitatea politică influenţează deciziile investitorilor, prin urmare o dinamizare a investiţiilor străine se poate aştepta, la părerea lui Valeriu Lazăr, după electorala din toamnă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG