Linkuri accesibilitate

Număr record de burse românești


Guvernul de la București a suplimentat cu 2850 numărul anunțat inițial de 2150 de burse disponibile.

În acest an, în jur de şase mii de tineri moldoveni vor pleca la studii liceale şi universitare profitind de burse alocate de guvernele a opt ţări, printre care Cehia, Bulgaria, Turcia, China, Slovacia, Ucraina sau Federaţia Rusă. Cele mai multe - cinci mii de burse - vor fi oferite moldovenilor de guvernul României.

Bucureştiul a trimis o comisie de admitere în Republica Moldova, care preia dosarele candidaţilor la consulatele româneşti. Mai întîi comisia a activat timp de trei zile la Cahul, apoi s-a mutat la Chişinău, după care din 29 iulie va merge la consulatul din Bălţi. Chiar şi pentru un ochi obişnuit cu cozile din faţa secţiilor consulare româneşti este vizibil afluxul de tineri. Cei mai mulţi sînt însoţiţi de părinţi sau rude, ori de prieteni. Pentru că au nevoie nu numai de sprijin moral. Statul în coadă este un adevărat test de rezistenţă. În faţa panoului cu informaţii am stat de vorbă cu mama unui tînăr care face de gardă la consulat deja a treia zi.

“Dimineaţa era o lista. Ne-am înscris – eram a 306-a. La 14, am întrebat şi mi-au spus că nu mai este nici o listă, stăm în rind. Informaţia este, dar nu era scris nicăieri că trebuie şi foaia matricolă.”

După ce descoperă că dosarul este incomplet mulţi tineri se văd siliţi să se întoarcă acasă. O tînără, care îmi spune că vrea să facă masteratul la una dintre universităţile româneşti, zice că mai curînd că va merge pentru admitere în România: “Vă închipuiţi, de la ora trei de noapte stăm ca să ajungem la ghişeu să ni se spună că pentru master nu primesc. Va trebui să merg în România, cu toate că acolo scrie că se poate şi aici.”

La umbra unui copac din spatele clădirii consulatului, observ un grup de femei care se ascund de soarele dogoritor. Sunt din raionul Soroca. Chiar dacă în cîteva zile, comisia de admitere se va deplasa în nord, la consulatul din Bălţi, ele au venit cu copiii la Chişinău, ca să aibă mai multe şanse. De ce vor să-şi trimită copii la studii în România, le întreb:

„Că se face carte mai bine”.

„Ştiţi, o diplomă europeană este o diplomă europeană – deschide alte perspective”.

„Acolo e mai bine – nu este atîta corupţie. Poate să nimerească la buget, că la noi toate locurile la buget îs cumpărate. Cu 9 întreg şi 33 – ni s-a spus că are şanse doar la contract.”

Iar un tănăr, care se prezintă Eugen Doibani, îmi spune: „Pentru a face un an-doi în Romînia şi a pleca în altă ţară. Perspectiva e mai mare cînd faci studii într-un stat european.”

Aproape toţi tinerii cu care am discutat mi-au spus totuşi că sunt mulţumiţi de studiile pe care le-au făcut în Moldova. Mai puţin - de notele obţinute. E şi cazul Olgăi Tăbîrţă din Ştefan Vodă: „Corupţia e mare – totul se plăteşte. Colegii mei care învăţau mai rău au plătit şi au note mai bune”.

Eforturile autorităţilor de a combate corupţia din învăţămînt încă nu au dat roade vizibile. Aceasta este părerea dominantă în mediul tinerilor care vor să se înscrie la facultate, dar şi a părinţilor care rămîn convinşi că bursele de stat acordate de universităţile moldoveneşti pot fi obţinute doar cu pile. Şi atunci o bursă în străinătate este alternativa norocoasă.

Iniţial, Ministerul Educaţiei de la Bucureşti a anunţat un număr de 2150 de burse disponibile pentru acest an, însă printr-o hotărâre de guvern, acest număr a fost suplimentat cu încă 2850 de burse. Astfel, totalul de burse oferit studenţilor basarabeni în acest an s-a ridicat la 5000. Este cel mai mare număr de burse oferit de executivul de la Bucureşti tinerilor moldoveni. Lucru care a devenit posibil datorită reanimării acordului de cooperare dintre ministerele celor două ţari. Ambasadorul României în RM, Marius Lazurcă a declarat anterior că termenul de depunere a dosarelor ar putea fi prelungit şi după 31 iulie dacă fluxul de solicitanţi va continua să fie mare.

Pentru celelalte ţari care oferă burse pentru moldoveni admiterea deja s-a încheiat. Cu excepţia Ucrainei, care în acest an a oferit moldovenilor în jur de o sută de burse.

Cehia a recrutat pentru studii universitare şi de masterat 13 tineri moldoveni încă din luna noiembrie. În aprilie-iulie - Bulgaria şi Federaţia Rusă - cîte o sută, Turcia şi China – cîte în jur de douăzeci, iar Slovacia – doi candidaţi din rîndurile moldovenilor dornici să studieze în aceste ţări.
Previous Next

XS
SM
MD
LG