Linkuri accesibilitate

Diletantism letal la organizarea unui festival mamut


20 de morţi cu ocazia unei busculade produse la așa-numita Love Parade din Duisburg

Primarul oraşului Duisburg refuză să demisioneze. Se cramponează în continuare de nişte declaraţii justificatoare făcute în faţa presei că toate conceptele de siguranţă au fost respectate, iar ceea ce s-a întîmplat sîmbătă în cursul unei busculade ar fi fost un simplu accident. Sigur, a fost un accident, un accident tragic în cursul căruia şi-au pierdut viaţa 20 de persoane, iar aproximativ 500 de participanţi la festivalul techno au fost răniţi (nu 341, precum s-a susţinut luni!) şi se află în spitalele din bazinul Ruhr, situat în landul federal Renania de Nord Vestfalia.

Şocul produs în urma accidentului, care a umbrit aşa-numita Love Parade, desfăşurată anul acesta în oraşul Duisburg, continuă să preocupe comentatorii. Pînă marţi organizatorii încă nu ştiau numărul exact al participanţilor. Unii spun că ar fi fost un milion 500 de mii. Autorităţile locale vorbesc doar despre 500 000.

Între timp se ştie, însă, că locul unde s-a desfăşurat festivalul era cu mult prea mic. Din punct de vedere logistic - al forţelor de ordine - nu ar fi încăput mai mult decît 300 000 de oameni. Tunelul prin care masele accesau terenul s-a transformat într-o cursă a morţii. De ce, nu ştie nimeni, iar procuratura urmează să investigheze ce anume s-a întîmplat, de ce s-a întîmplat, ceea ce s-a întîmplat, şi cine este vinovat pentru dezastrul organizatoric.

Tragedia de la Duisburg nu este prima catastrofă produsă în cursul unui festival muzical. În urmă cu exact 10 ani au murit în Danemarca, la festivalul din Roskilde, 9 oameni. Acolo au fost prezenţi doar circa 100 000 de oameni şi nu peste un milion ca la Duisburg. Comportamentul participanţilor de la festivalul din Roskilde a fost analizat în urma incidentului iar concluziile ar fi trebuit să intre şi în calculul organizatorilor din Duisburg.

Acolo unde se adună mii de oameni, se poate produce, cu uşurinţă, panică. Alcoolul, atmosfera degajată, trăirea colectivă a unui eveniment deosebit, creşterea potenţialului de agresivitate sunt doar cîţiva factori de care organizatorii unor festivaluri mamut trebuie să ţină cont. La Duisburg au fost ignorate experienţele negative din trecut. Autorităţile locale au preferat riscul, asemenea jucătorilor de poker, mizînd pe o singură carte. Un impresar german a sintetizat această atitudine ignorantă şi condamnabilă într-un interviu, atestînd edililor din Duisburg incompetenţă, lăcomie, amatorism şi lipsă de responsabilitate.

Demisia primarului nu îi va învia pe cei morţi. Refuzul de a demisiona, însă, nu este nimic altceva decît cinism curat şi o lipsă evidentă a spiritului de responsabilitate.
XS
SM
MD
LG