Linkuri accesibilitate

UE dispusă să ofere cadrul unor convorbiri directe între Belgrad și Priștina


Catherine Ashton
Catherine Ashton

Catherine Ashton: Dorința Serbiei de a fi admisă în Uniunea Europeană nu va fi afectată de reacţia Belgradului la oferta de mediere a europenilor.

Uniunea europeană s-a declarat dispusă să medieze negocieri între Serbia şi Kosovo, care şi-a proclamat unilateral independenţa în 2008 dar nu a precizat dacă există o poziţie comună a europenilor faţă de disputa dintre Belgrad şi Pristina. La ultima reuniune a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană înainte de vacanţa de vară, Catherine Ashton, şefa diplomaţiei europene, a ţinut însă să precizeze că ambiţiile Serbiei de a fi admisă în Uniunea Europeană nu depind direct de reacţia Belgradului faţă de oferta de mediere a europenilor.

Luni seară, la Bruxelles, Catherine Ashton a declarat că Uniunea Europeană oferă Serbiei şi regiunii Kosovo posibilitatea să discute viitorul relaţiilor comune pentru că viitorul ambelor este în Uniunea Europeană. Trebuie să existe un dialog între cele două părţi, a continuat Ashton, şi noi vrem să oferim cadrul necesar.

După cum se ştie, în repetate rânduri, Uniunea Europeană a declarat că toate ţările din Blacanii de vest vor fi admise, cândva.

Tensiunile între Serbia şi Kosovo au crescut din nou săptămâna trecută, după ce pe 22 iulie, Curtea internaţională de Justiţie a decis că declaraţia de independenţă a regiunii Kosovo, din 2008, nu încalcă dreptul internaţional. Guvernul de la Belgrad a reacţionat imediat, afirmând că va continua să conteste statalitatea Kosovo.

Statut care a creat o ruptură şi în cadrul Uniunii europene. 5 ţări membre, între care România, refuză să recunoască independenţa regiunii Kosovo.
Ieri la Bruxelles, şefa diplomaţiei europene a declarat că verdictul Curţii Internaţionale este foarte clar dar nu a precizat dacă statutul regiunii Kosovo ar urma să fie discutat în cadrul unor eventuale negocieri directe Belgrad-Pristina, mediate de Uniunea europeană.

Miniştrii de externe europene, a continuat Catherine Ashton, nu au discutat nici despre perpectiva cererii Serbiei de a fi admisă în Uniunea Europeană, cerere înaintată în decembrie 2009. Se pare că Austria şi Italia insistă ca acest proces să fie direct legat de discuţiile privind statutul Kosovo, poziţie care însă nu pare să fie sprijinită de toate ţările membre.

Pe agenda discuţiilor de ieri de la Bruxelles s-a aflat şi Georgia – miniştrii de externe au aprobat extinderea cu un an a misiunii europene din Georgia dar surse diplomatice de la Bruxelles au declarat că miniştrii de externe încep să-şi „piardă răbdarea” şi ar vrea să limiteze implicarea europeană în Georgia.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG