Linkuri accesibilitate

27.07 - București: Intîlnire la vîrf PNCȚD-UFD.


Sabina Fati
Sabina Fati

UFD a părăsit CDR la sfîrşitul anului 1998, pretextînd că CDR este o alianţă depăşită, care nu mai reprezintă interesele dreptei.


27 iulie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Calin Cristea; corespondent: Sabina Fati).

Intîlnire la vîrf PNCȚD-UFD în încercarea de refacere a Convenției Democrate.

Lideri ai PNTCD si UFD s-au întîlnit astăzi din nou. UFD-işii par, pe bună dreptate, satisfăcuţi de bunele perspective politice ce li se deschid. Vosganian şi ai săi şi-ar dori cam 30 % din locurile eligibile ale CDR. Tărăniştii nu se pronunţă deocamdată, preocupaţi mai degrabă de clarificarea relaţiilor cu PNL. (...) Sabina Fati
:

Ţărăniştii au decis ieri reconstruirea CDR cu participarea în aceasta alianţă a Uniunii Forţelor de Dreapta, a unui partid ecologist format prin comasarea celor doua existente, precum şi absorbţia ANCD, formaţiunea domnului Ciorbea în PNTCD. În acest fel, CDR ar trebui să obţină cel puţin 9 procente, cît este pragul minim de intrare în Parlament a unei alianţe formate din 3 partide. Negocierile în acest sens cu UFD au continuat şi astazi, iar copreşedintele acestei formaţiuni, Adrian Iorgulescu a spus ca UFD analizează încă daca să intre în CDR sau daca să facă o alianţa cu CDR. Dar care ar fi condiţiile pentru ca UFD să revină în convenţie ?

A. Iorgulescu: „Astăzi am discutat aceste aspecte, ele nu sunt încă finalizate. Evident că vom discuta în perspective obţinerii de către UFD, grupurilor parlamentare, atît în Senat cît şi în Cameră.”

UFD a părăsit CDR la sfîrşitul anului 1998, pretextînd că CDR este o alianţă depăşită, care nu mai reprezintă interesele dreptei. Acum însă, formaţiunea lui Varujan Vosganian, care a obţinut un scor modest la alegerile locale, nu pare să aibe altă soluţie de a depăşi pragul electoral impus. Conducerea ţărănistă a hotarît astfel, convocarea liderilor CDR pentru luni după amiază, cînd este aşteptat la întîlnire şi preşedintele PNL. Prim vicepreşedintele PNTCD, Ioan Mureşan a subliniat că absenţa liberalilor de la această reuniune este egala cu retragerea lor din CDR.

Ioan Muresan: „Daca nu vin, noi facem aceasta convocare pentru a reface protocolul CDR. Si cine va fi prezent va intra în aceasta alianta, şi cine nu.. nu.”

Dar daca liberalii, la 18 august, la congresul lor hotărăsc să se întoarcă în convenţie ?

Ioan Mureşan: „E treaba domniilor lor...; noi am avut răbdare suficienta, i-am aşteptat pînă la 15 iulie, pînă la termenul pe care forul nostru de conducere tranzitoriu l-a stabilit, de la acest moment avem libertate de acţiune.” (...)

Liberalii au alt punct de vedere:

Mircea Ionescu Quintus: „Noi nu am declarat nici un moment că nu mai vrem să fim în Convenţie. Noi am lăsat deschise toate porţile, inclusiv o şansă pentru o alianţă de centru dreapta. Purtăm şi alt fel de discuţii. Nu am hotărît nimic, şi singura hotarîre valabila, şi se ştie despre acest eveniment al nostru, la Congresul din 18 august, este atunci. Cine forţează să hotărîm pînă atunci, înseamnă că nu doreşte să aibă confirmarea Congresului nostru, care este forul nostru suprem de conducere.”

Tărăniştii reproşează la rîndul lor liberalilor negocierile pe care aceştia le poartă cu APR pentru formarea unei alianţe pre-electorale. Tărăniştii susţin că primul ministru va răspunde, în jurul datei de 1 august dacă accepta sau nu să candideze pt fotoliul de la Cotroceni. Pină atunci însă, PNTCD ar trebui să găsească mai multe formaţiuni dispuse să-l sprijine pe Mugur Isărescu în cursa prezidenţială. (...)
XS
SM
MD
LG