Linkuri accesibilitate

Comuniștii față în față cu alegerile: calcule și socoteli


Igor Boțan (ADEPT)
Igor Boțan (ADEPT)

Igor Boțan: „Cred că PCRM îşi pregătește acum uneltele pentru a se schimba la faţă şi după alegeri să se prezinte drept partener cu care se poate avea de a face.”


Igor Botan: „Părerea mea este, că Partidul Comuniştilor şi-a făcut calculele şi ştie foarte bine cu ce se va termina referendumul. Şi consideră că e suficient să fie mai puţin de 50 de procente, ca să aibă minunatul pretext de a spune că oricum această decizie, deşi este legală, este una nelegitimă doar sub aspect moral. Fiindcă nu cred că acum Partidul Comuniştilor îşi doreşte prăbuşirea acestui referendum.”

Europa Liberă: Mai avem contestatari: Adunarea Parlamentară, Partidul Popular Creştin-Democrat, social-democraţii lui Şelin.


Igor Botan: „Ăştea vin în albia formată de Partidul Comuniştilor, dar motivele lor sunt absolut diferite. Pentru Adunarea Populară a Găgăuziei drept motiv de boicot serveşte faptul că a fost scăzut pragul pentru validarea referendumurilor. Şi asta ar putea duce la modificarea, de exemplu, a statutului juridic al Găgăuziei.”

Europa Liberă: Ceea ce spuneaţi Dumneavoastră odată că ar fi o cutie a Pandorei. Cu foarte multă uşurinţă s-ar putea modifica orice norme constituţionale, nu?


Igor Botan: „Exact aceasta este cauza. Pentru Partidul Social-Democrat şi Partidul Creştin-Democrat aceste referendumuri sunt prilejuri minunate pentru a aduce aminte opiniei publice despre existenţa lor şi despre o poziţie a lor faţă de Alianţa pentru Integrare Europeană. În acelaşi timp, cred că doar Partidul Comuniştilor are o strategie foarte clară – să boicoteze, pentru a demonstra că are o poziţie diferită de cea a Alianţei pentru Integrare Europeană. Să deligitimizeze cum pot deciziile şi acţiunile acesteea. Şi, finalmente, ştiind care va fi rezultatul, vor, ca urmare a desfăşurării referendumului, să organizeze acţiuni de protest, sub presiunea acestora, chipurile, să fie adoptată decizia de dizolvare a Parlamentului. Deşi se ştie, că două, din cele patru componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană, doresc dizolvarea Parlamentului.

Mai mult decât atât: cred că partidul comuniştilor va încerca să-şi joace propria carte la alegerile prezidenţiale. Adică, orice candidatură ar înainta Partidul Comuniştilor ar lua un procentaj aproximativ egal cu cel al Partidului Comuniştilor, năruind cariera politică a unuia din cei doi granzi de pe scena politică modernă – Vlad Filat, sau Marian Lupu. Ulterior vor renunţa la boicoturi. Vor deveni un partid politic gata să ofere garanţii pentru un fel de parteneriat cu oricare din forţele, pe care deja încep să le numească „sănătoase” din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană. Deci, ei cred că-şi pregătesc acum uneltele pentru a se schimba la faţă şi după alegerile parlamentare şi cele prezidenţiale să se prezinte drept partener cu care se poate avea de a face.”

Europa Liberă: Când spuneaţi despre şansele maxime ale candidatului comunist. O asemenea performanţă o poate obţine doar Vladimir Voronin. Or, posibilitatea lui de a participa la cursa prezidenţială este pusă la îndoială.

Igor Botan: „Într-adevăr, dacă Voronin ar avea dreptul să candideze, cu siguranţă el ar trece în turul doi. Dar, există, aşa cum spuneam, sindromul Zgarda, sindromul Iordan, adică figuri absolut necunoscute, care dacă sunt desemnate de către Partidul Comuniştilor iau un procentaj asemănător cu ratingul partidului. Şi din acest punct de vedere este foarte mare probabilitatea, că orice candidat, desemnat de către Partidul Comuniştilor, are şanse cel puţin să treacă în turul doi.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG