Linkuri accesibilitate

Nuanța dintre o declarație care nu e ilegală și una legală


Adrian Severin
Adrian Severin

Eurodeputatul Adrian Severin: „Curtea Internațională de Justiție a luat o hotărîre care închide un capitol, dar lasă deschise multe alte capitole fundamentale”


Europa Libera: Dle Severin, Curtea Internationala de Justitie de la Haga a emis astazi o decizie potrivit careia declararea independetei de catre Kosovo „nu a incalcat dreptul international general”. Cum putem interpreta solutia Curtii?


Adrian Severin: In primul rand cred ca este prea devreme sa tragem o concluzie definitiva asupra continutului deciziei Curtii pentru ca nu cred ca o hotarare pe care presedintele Curtii a prezentat-o timp de o ora si jumatate poate sa fie redusa la o singura propozitie precum cea pe care ati reprodus-o din comunicatele agentiilor de presa. Chiar si fraza aceasta mi se pare extreme de bizara.

Pe noi ne intereseaza daca o anumita declaratie a fost legala si nu ca nu a fost ilegala. Desi pare acelasi lucru, nu este acelasi lucru. Preferam sa ni se spuna ca aceasta declaratie respecta normele dreptului international. Deja este o nuanta care arata ca exista si argumente impotriva legalitatii. In alt doilea rand cred ca aceasta distinctie intre dreptul international general si un alt drept international care ar fi mai special si despre care nu se spune nimic deocamdata, este un alt indiciu care arata ca lucrurile sunt mult mai nuantate.

Mie mi se pare ca hotararea curtii inchide un capitol dar lasa deschise multe alte capitole fundamentale pe care, de altfel, nici nu era chemata sa le judece. Trei din aceste capitole sunt urmatoarele: 1. in ce masura Kosovo este astazi o entitate care indeplineste conditiile pentru a fi considerat un stat viabil in cadrul comunitatii internationale; 2. In ce masura comunitatea internationala are argumentele necesare spre a recunoaste independenta Kosovo independent de legalitatea sau ilegalitatea declaratiei sale de independenta; 3. In ce masura Serbia poate sa gaseasca bazele unei intelegeri cu Kosovo, sau unei intelegeri in chestiunea kosovara, in asa fel incat in intreaga zona a Balcanilor de Vest Kosovo sa se integreze ca un jucator apt sa contribuie la consolidarea secutitatii, stabilitatii si cooperarii subregionale si regionale in zona.

Europa Libera: In ce priveste pozitia Romaniei, am discutat deja astazi cu colegi de-ai dumneavoastra din Parlamentul European si din alte partide care cred ca deja se pune problema unei reconsiderari a pozitiei Romaniei in chestiunea kosovara. Luati in calcul o astfel de varianta?


Adrian Severin
: Dupa parerea mea, Romania poate recunoaste Kosovo, sau poate sa isi reconsidere pozitia in privinta Kosovo, fara sa spun ce inseamna reconsiderarea acestei pozitii deocamdata, in masura in care situatia politica pe teren evolueaza. Nu uitati ca astazi ne gasim intr-o alta situatie decat cea de acum cativa ani de la data declaratiei de independenta a Kosovo. Pentru ca atunci Kosovo isi declara independenta promitand ca poate sa fie un stat care sa stea pe propriile picioare, care sa isi gestioneze de maniera sustenabila, durabila intregul teritoriu si intreaga societate si care poate sa indeplineasca un rol pozitiv in context international. Astazi noi stim ca deocamdata Kosovo are foarte multe probleme, atat de mari incat fara prezenta internationala pe teritoriul sau nu poate sa functioneze. Stim, de asemenea, ca deocamdata nu a gasit solutii pentru a-si guverna intregul teritoriu.
XS
SM
MD
LG