Linkuri accesibilitate

Ajutoare americane pentru sinistrații din raionul Hâncești


Premierul Vlad Filat și diplomatul american Marcus Micheli
Premierul Vlad Filat și diplomatul american Marcus Micheli

Șeful adjunct al misiunii SUA, Marcus Micheli a anunțat că în curînd urmează să sosească un lot de echipament, în special pompe.


Azi, la Hînceşti au ajuns ajutoarele oferite sinistraţilor de către guvernul SUA. Ajutoarele sînt destinate pentru locuitorii din satele Cotul-Morii, Obileni şi Nemţeni, cele mai afectate de inundaţii. Majoritatea acestora locuiesc acum în căminele unor instituţii de învăţămînt din Hînceşti.

Paturi pliante, saci de dormit, plapume, cearşafuri, prosoape, corturi şi alte lucruri de prima necesitate, în valoare de 250 000 de dolari, au fost depozitate într-o clădire de la marginea orăşelului Hînceşti. În scurt timp, în Moldova urmează să ajungă şi un lot de echipament, în special pompe, după cum a anunţat şeful adjunct al misiunii SUA în R. Moldova, Marcus Micheli. Sîntem bucuroşi că putem acorda un ajutor, a spus Marcus Micheli. „Compasiunea noastră e de partea celor care au suferit de pe urma inundaţiilor. Sperăm ca ajutorul nostru întrucîtva să uşureze situaţia celor mai afectaţi”.

Ajutoarele vor fi repartizate de către o comisie creată de autorităţile locale. L-am întrebat pe Marcus Micheli dacă va exista o monitorizare din partea SUA a felului în care urmează aceste ajutoare să ajungă la cei care au nevoie de ele.

Marcus Micheli: „Ambasada a solicitat ajutorul organizaţiei Counterpart International pentru a implementa acest proiect umanitar şi ei au adus această asistenţă şi desigur vor monitoriza distribuirea ajutoarelor foarte atent”.

O parte din ajutoare ar putea ajunge în cele din urmă pe şantierul de la Leuşeni, locul în care urmează să fie construit un sat nou pentru cei din Cotul-Morii. Astăzi arhitecţii au prezentat proiectul satului. Conform planurilor arhitecţilor, fiecare familie va primi cîte 12 ari de pămînt lîngă casă. Pe şantier vor putea lucra şi oamenii care şi-au pierdut casele vechi. Autorităţile îşi doresc să construiască pentru sinistraţi o localitate modernă, cu apeduct şi drumuri ca în Europa.

Premierul Vlad Filat care a fost să inspecteze azi şantierul şi-a confirmat încrederea că oamenii se vor putea muta în noile case pînă să înceapă iarna, chiar dacă constructorii nu vor duce pînă la capăt lucrările.

Vlad Filat: „Fiindcă noi chiar dacă depunem tot ce ţine de efort, finalizarea infrastructurii nu e posibilă. Vom continua anul viitor. Aşa cum am convenit, pentru iarnă, casa. Noi ne-am propus un obiectiv, ca pînă la perioada rece a anului să oferim cheia unei case care să aibă cel puţin o cameră amenajată, bucătărie şi antreu. Ceea ce nu înseamnă că restul camerelor urmează să fie lăsate pe seama oamenilor. Noi vom continua acest process, inclusiv şi în perioada rece anului, dacă va fi cazul. Important e ca oamenii să aibă unde locui atunci cînd vine frigul”.

Autorităţile spun că nu există motive pentru ca lucrările să nu înceapă cît mai repede pe şantier. Asta pentru că ţara vecină, România, a decis să pună la dispoziţie R. Moldova toate materialele necesare pentru construcţia noilor locuinţe, parte din ajutorul nerambursabil de 100 milioane de euro pe care s-a obligat să-l acorde statul român. Autorităţile susţin şi că în bugetul statului ar exista sursele care ar permite ca lucrările să fie terminate la timp. În plus, potrivit datelor Ministerului Finanţelor, în conturile pentru ajutorarea sinistraţilor au fost transferate deja peste 15 milioane de lei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG