Linkuri accesibilitate

Sancțiunile americane împotriva Coreei de Nord


Un soldat nord-corean privind-o printr-o fereastră pe secretarul de stat Hillary Clinton la Panmunjon în zona demilitarizată
Un soldat nord-corean privind-o printr-o fereastră pe secretarul de stat Hillary Clinton la Panmunjon în zona demilitarizată

Sancțiunile vizează surse de valută forte ale Coreei de Nord și încercarea de a împiedica Fenianul să întrețină legături cu elemente dubioase din Orientul Mijlociu.



Secretarul de stat american, Hillary Clinton a anuntat noi sanctiuni impotriva Coreei de Nord, in legatura cu programul nuclear cu aplicatii militare al tarii. Ce includ aceste sanctiuni ? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Anuntul a fost formulat pe durata vizitei secretarului de stat Hillary Clinton si ministrului apararii, Robert Gates in Corea de Sud. Aceasta vizita a inclus una dintre nu foarte numeroasele intilniri cu membrii ai guvernului acestui important aliat al Statelor Unite, in Asia de Est.

Delegatia americana a sosit la Seul pentru a-si manifesta solidaritatea cu Corea de Sud, dupa incidentul din martie cind nava militara sud coreana Chenonan a fost scufundata. Investigatia initiata de autoritatile de la Seul a dat la iveala ca Corea de Nord este raspunzatoare pentru atacul care a scufundat nava, ucigind 46 de persoane, aflate la bord. Corea de Nord neaga ca ar avea vreun amestec si acuza comunitatea internationala ca ar fi angajata intr-o conspiratie impotriva sa.

Ministrul american al apararii a avertizat ca Fenianul ar putea incerca noi provocari in viitor. Gates a spus, „Statele Unite si Corea de Sud vor ramine vigilente si lua masuri de aparare, asa cum este cazul cu recentele manevre navale comune”. Sanctiunile anuntate vizeaza surse de valuta forte ale Fenianului si incercarea de a impiedica Fenianul sa intretina legaturi cu elemente dubioase din Orientul Mijlociu. Statele Unite doresc de asemenea sa ia în vizor elitele nord coreene si o serie de activitati economice ilegale in care membrii ai acestora sint angajati. Tranzactiile ilegale cu tigari, alcool, si mincaruri exotice ajuta la finantarea ilegala a programului nuclear nord-corean.

Vizind circa 5,000 de persoane considerate membre ale nomenclaturii nord coreene, Statele Unite spera sa poata exercita presiuni asupra guvernului tarii. Elitele sint obișnuite sa aiba un anumit stil de viata si noile sanctiuni sint menite sa-i puna capat. Statele Unite doresc, de asemenea, sa sisteze privilegiile diplomatice, care au facilitat comertul ilegal. In timpul vizitei lor, Clinton si Gates au vizitat zona demilitarizata dintre cele doua state coreene, creata la inchierea razboiului, in 1953. Oficialitatile americane si-au reafirmat sprijinul pentru Corea de Sud si in acelasi timp au trimis mesaje ferme catre Nordul comunist.
XS
SM
MD
LG