Linkuri accesibilitate

Moldova condamnată la CEDO pentru un caz de maltratare în detenție


În dosarul Tudor Ciorap, CEDO impută autorităților moldovene încălcarea art. 3 al Convenției pentru Drepturile Omului.


Un juriu format din 7 judecatori a condamnat inca o data Moldova pentru relele tratamente aplicate detinutilor. De fapt, Tudor Ciorap, cel care s-a plans la CEDO numeste ceea ce i s-a intamplat tortura. Moldoveanul a reclamat la Strasbourg faptul ca a fost torturat in inchisoare fara sa ii fie acordat ajutor medical atunci cand, in urma unui astfel de tratament, a fost facut una cu pamantul de politisti.

Suspectat de frauda, Ciorap a fost arestat pe 23 octombrie 2000, la doua zile dupa ce se externase din spital unde suferise o operatie la ficat. Omul sustine ca a fost batut crunt de politisti ba cu pustile, ba cu bastoanele de cauciuc. Atat de tare incat la un moment dat i s-a deschis operatia. Un doctor avea sa il vada abia la 7 zile dupa acest episod. Desi medicul recomanda spitalizarea lui Ciorap, politia mai asteapta 8 zile pana sa il transporte intr-o unitate care avea si un cabinet medical. In solutia data pe acest caz, CEDO spune ca nu sunt, totusi, suficiente probe ca rana detinutului s-a deschis de la bataile primate, in conditiile in care Ciorap are un istoric de persoana care se automutileaza. Insa faptul ca autoritatile au asteptat atat de mult pana sa il supuna unui control medical, nu este de iertat.

In orice caz, omul s-a adresat justitiei moldovene. In noiembire 2007 Curtea Suprema de Justitie i-a dat dreptate si a obligat politia sa ii plateasca daune de 600 euro. Apoi, fostul detinut a inaintat o plangere si CEDO. Examinand cazul, CEDO a decis ca desi a primit o compensatie la Chisinau, Ciorap ramane o victima a tratamentelor inumane din inchisorile moldovene.

Toate aspectele de mai sus au determinat CEDO sa condamne Moldova pentru incalcarea Articolului 3 al Conventiei pentru Drepturile Omului, adica pentru faptul ca l-a supus pe Tudor Ciorap unui tratament inuman. Si, pentru ca nu a considerat suficienti cei 600 de euro stabiliti drept compensatii de Curtea Suprema de la Chisinau, CEDO a obligat statul moldovean sa ii plateasca acestuia daune in valoare de 5000 de euro.
Previous Next

XS
SM
MD
LG