Linkuri accesibilitate

Deshumarea soților Ceaușescu la Ghencea


Operațiunea a avut loc la cererea urmașilor care vor să se convingă că cei doi au fost înmormîntați cu adevărat la cimitirul militar Ghencea.


Ultimul presedinte al Romaniei, dictatorul Nicolae Ceausescu si sotia sa Elena au fost dezgropati astazi doar in prezenta familiei si a unui comunist din noul partid cu acest nume, care a fost lasat sa priveasca evenimentul. In spatele portilor Cimitirului Militar Ghencea din capitala, acolo unde se afla mormintele, au navalit insa o serie de curiosi si nostalgici.

Unii comentatori autohtoni considera ca atentia excesiva acordata deshumarii ultimului dictator din Europa ar putea avea efecte asupra opiniei publice. Un recent sondaj de opinie a scos la iveala de altfel ca 45 % din populatia Romaniei regreta perioada comunista, iar cercetari mai vechi arata ca cel mai iubit sef de stat roman, dar si cel mai urit este Nicolae Ceausescu. In ciuda acestor paradoxuri, care persista la 20 de ani de la caderea comunismului, romanii nu s-au inghesuit sa se inscrie in noul partid comunist, infiintat acum o luna.

Deshumarea sotilor Elena si Nicolae Ceausescu a fost facuta la cererea singurului lor fiu ramas in viata si are ca scop sa dovedeasca faptul ca cei doi au fost inmomintati cu adevarat acolo. Demersul a fost inceput anii trecuti de Zoe Ceausescu, fiica dictatorilor, care intre timp a murit, dar lucrurile au fost duse mai departe si cu ajutorul sotului ei Mircea Oprean. Legistii au prelevat probe pentru a face testul DNA, singurul care poate clarifica dilema ridicata de urmasii celor doi ceausesti. Specialistii considera ca analizarea probelor ar putea dura pina la sase luni.

Intre timp insa ramine in dezbaterea publica necesitatea dezhumarii, obtinuta prin proces de urmasi, dar si cauzele care-i determina pe multi romani sa priveasca trecutul comunist cu oarecare indulgenta, fara sa-si mai aminteasca privatiunile, inclusiv materiale, din perioada Nicolae Ceausescu. In orice caz deshumarea suscita mult interes printre nostalgici si din cauza ca acestia continua sa se intrebe de ce au fost executati sotii Ceausescu dupa un proces extrem de sumar chiar in ziua de Craciun.
XS
SM
MD
LG