Linkuri accesibilitate

Ucraina în ajunul unei toamne politice fierbinți


Președintele Victor Ianukovici
Președintele Victor Ianukovici

Aliaţii preşedintelui Viktor Ianukovici din Partidul Regiunilor încearcă să convingă tribunalele că restrângerea puterilor şefului statului, operată în 2004, n-a fost o idee bună, şi că trebuie corectată.


Într-o relatare de la Kiev, agenţia Reuters scrie că Ucraina va avea o toamnă fierbinte din punct de vedere politic, iar preşedintele Ianukovici se pregăteşte să-i facă faţă încercînd să-şi mărească puterile. Analiza semnată de Richard Balmforth este sintetizată de Mircea Ţicudean.

Aliaţii preşedintelui Viktor Ianukovici din Partidul Regiunilor încearcă să convingă tribunalele că restrângerea puterilor şefului statului, operată în 2004, n-a fost o idee bună, şi că trebuie corectată.
Argumentul lor este că Ucraina are nevoie de un lider puternic mai ales în lunile următoare, când va trebui să aplice reforme dure pentru a obţine banii promişi de FMI, consideraţi singura cale de ieşire din recesiunea economică.

Reuters scrie că în acest raţionament există cel puţin un sâmbure de adevăr. Aflată pe punctul de a primi de la FMI împrumutul de aproape 15 miliarde de dolari, Ucraina nu are nevoie în acest moment de o întoarcere la perioada de lupte între parlament, guvern şi preşedinte de după aşa-numita revoluţie oranj. Noua conducere de la Kiev dă deja impresia că este mai omogenă, dar se confruntă cu sarcina deloc uşoară de a îndeplini condiţiile puse de FMI, în frunte cu aceea de a face ordine în finanţele companiei de stat Nahtogaz.

Unii observatori de la Kiev spun că reformele impuse de FMI au creat deja tensiuni în relaţiile dintre preşedinte şi premierul Mikola Azarov şi nu exclud posibilitatea ca şeful guvernului să devină ţapul ispăşitor al lui Ianukovici odată ce reformele vor începe să se facă simţite în buzunarul alegătorilor.

La 31 octombrie, în Ucraina vor avea loc alegeri locale considerate un test pentru Partidul Regiunilor şi pentru primele luni de preşedinţie Ianukovici. Dacă partidul nu va avea rezultate bune, este posibil ca preşedintele să opereze schimbări în guvern – mai pe şleau, să-l demită pe Azarov. Pentru toate acestea, însă, Ianukovici îşi doreşte puteri mai mari, iar opoziţia politică şi comentatorii presei independente trag semnalul de alarmă.

Analista Oksana Mitrofanova a declarat agenţiei Reuters că Ianukovici pregăteşte o întoarcere la vremurile fostului preşedinte Leonid Kuchma şi că opoziţia şi presa liberă au toate motivele să se teamă.
Reuters observă însă că opoziţia şi ziariştii nu sunt singurii care nu au interesul ca Ianukovici să fie mai puternic. Nu vor asta nici guvernul şi nici parlamentul, în dauna cărora s-ar face schimbările constituţionale. Parlamentul a şi respins deja luna aceasta propunerea aliaţilor preşedintelui, care s-au reorientat spre tribunale.

Ianukovici nu mai este chiar atât de iubit nici de unii din prietenii săi foarte bogaţi din sfera importului de gaze ruseşti, cărora reformele cerute de FMI şi asumate de preşedinte le-ar reduce spaţiul de manevră.
„Dacă adăugăm la toate aceste animozităţi creşterea cu 50% a preţului gazului, din toamnă, şi preconizata reformă a sistemului de pensii, este limpede că în Ucraina ne putem aştepta la o toamnă politică furtunoasă”, conchide corespondentul la Kiev al agenţiei Reuters.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG