Linkuri accesibilitate

Elena Kagan pe calea numirii de judecător la Curtea Supremă a Statelor Unite


Președintele Barack Obama anunțâ nominalizarea Elenei Kagan la Washington, în mai
Președintele Barack Obama anunțâ nominalizarea Elenei Kagan la Washington, în mai

Dacă Elena Kagan va fi votată este pentru prima dată în istoria Curții Supreme cînd trei femei vor fi judecătoare, în același timp.


Optiunea presedintelui Obama pentru postul de judecator la Curtea Suprema - Elena Kagan - a trecut de primul obstacol, Comisia Juridica a Senatului American. Cum a decurs votul, în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

In comisie doar un singur republican s-a alaturat democratilor, in sprijinul Elenei Kagan, pentru ca aceasta sa devina doar a patra femeie - judecator la Tribunalul Suprem, din istoria Americii. Presedintele Comisiei, democratul Patrick Leahy a declarat ca si in plen Kagan va fi votata, dar asta inca ramine de vazut.

Republicanul care a votat cu democratii este Lindsay Graham care a spus, „Cred ca Elena Kagan este o persoana de calitate cu a carei filozofie nu sint de-acord”. Senatorul a mai adaugat ca Kagan isi va sluji tara intr-o maniera onorabila si ca desi nu ar fi fost propria sa optiune pentru postul de judecator, crede ca presedintele Obama a facut o optiune inteleapta.

La Casa Alba, presedintele Obama a elogiat votul bipartizan - o floare rara, ce e drept, in palmaresul sefului executivului. De obicei republicanii se opun in bloc initiativelor sale. Presedintele a cerut Senatului sa voteze nominalizarea in plen, inainte de vacanta de vara, care incepe la 7 august. Strategi din ambele partide se asteapta ca alti citiva republicani sa voteze pentru candidata, asta in conditiile in care democratii au o majoritate suficienta pentru a o alege si de unii singuri. Intre senatorii republicani care ar putea sa o sprijine pe Elena Kagan se numara Scott Brown, din Massachussets, Judd Craig, din New Hampshire, si Olimpia Snowe, din Maine.

Dar mai putini membrii ai opozitiei vor vota probabil cu Kagan decit cu Sonya Sotomayor - precedenta nominalizata de Obama - doar pentru ca ne aflam intr-un an electoral, in care republicanii spera sa preia controlul asupra Congresului. Conservatorii cred ca Elena Kagan este mult prea de stinga in chestiuni intre care dreptul la avort, dreptul de a purta arma si accesul homosexualilor in fortele armate. Liderul republican din comisie crede ca daca va ajunge judecatoare, Kagan se va lasa ghidata de convingerile ei si nu de judecati impartiale si obiective. Daca Kagan va fi votata este pentru prima data in istoria Curtii Supreme cind trei femei vor fi judecatoare, in acelasi timp.
XS
SM
MD
LG