Linkuri accesibilitate

Situația va fi dramatică pentru țăranii viticultori


Iurie Gotișan
Iurie Gotișan

Iurie Gotișan: Actualul embargou rusesc ar putea fi lovitura fatală pentru multe întreprinderi vinicole locale









Europa Liberă: Care anume companii de vinuri din Moldova au primit aprobare sa exporte in Rusia?

Iurie Gotişan: Trebuie sa mentionez ca de fapt li s-au permis la citeva tiruri cu vinuri care stationau la vama din Solntevo, dar li s-au permis doar sa intre pe teritoriul Rusiei si deocamdata, raspunsul partenerilor rusi este ca nu se stie cind acestea vor fi puse in comercializare sau daca vor fi chiar. Se stie deja ca vinurile mai multor companii au primit aprobare sa intre pe teritoriul Rusiei, adica la distribuitor, printre care Cricova Acorex, Dionis Club, Bostavan, nume de fapt cunoscute pe piata Republicii Moldova. Dar repet, acestora li s-a permis livrarea catre partenerul local, mai bine spus catre distribuitor, nu si exportul in continuare.

Bineinteles ca situatia este critica, dar eu cred ca mai devreme sau mai tirziu exportul ar putea fi reluat. Oricum, cred ca nu este un secret pentru nimeni ca toti cei care exporta in Rusia o fac si cu ajutorul unor persoane influente de acolo. Situatia va fi dramatica insa pentru tarani, pentru viticultori care au incheiat deja contracte de livrare a strugurilor catre companiile si intreprinderile vinicole si care risca sa fie anulate.

Europa Liberă: Companiile vinicole care au primit aprobarea să exporte în Rusia sunt companii moldovenesti sau cu patroni din Federaţia Rusă? Câte întreprinderi din industria vinicolă din Republica Moldova au patroni din Federaţia Rusă?

Iurie Gotişan: Imi vine greu sa spun cu exactitate cite companii moldovenesti au patroni rusi, insa daca e sa vorbim despre pachetele de actiuni atunci pot spune cu certitudine ca practic o buna parte din companiile vinicole moldovenesti care exporta in Fedetaţia Rusă sint controlate de actionari rusi, si nu o sa gresesc daca voi spune ca acesta cifra ar fi intre 60-70%.

Europa Liberă: S-au făcut până acum nişte calcule privind eventualele pierderi ale Republicii Moldova de pe urma suspendării temporare a importurilor de vinuri în Rusia?

Iurie Gotişan: Deocamdata este prematur sa evocam niste cifre, pina cind nu se va clarifica situatia definitiv. Dar vinificatorii deja vorbesc de zeci de milioane de dolari, mai ales ca acestia sint deja in asteptarea unei noi recolte de struguri. Respectiv, actualul embargou ar putea fi lovitura fatala pentru multe intreprinderi si companii vinicole locale.

Daca pina in 2005-2006, adica pina la acel embargou al Moscovei, Moldova exporta pe piata ruseasca peste 70% din productia sa vinicola, atunci dupa asta cota productiei vinicole pe piata ruseasca a scazut pina la 40%, in unele perioade ale anului chiar si mai putin. Daca nu ma inseala memoria, pierderile au fost estimate atunci la aproximativ 300 milioane de dolari.

Dar tot raul de atunci a fost si spre bine. Moldova si-a majorat vizibil exportul de productie vinicola in tarile din UE si Europa de Sud-Est, cum ar fi Marea Britanie, Polonia, Bulgaria etc., tari in care cota productiei vinicole exportate a crescut de citeva ori. Respectiv, in actuala conjunctura exportatorii vor trebui sa-si promoveze cu mai multa agresivitate productia vinicola pe piata din Europa si nu numai, daca doresc sa-si pastreze acel nivel de exporturi de pina acum, cel putin, si ramura vinicola in general.
XS
SM
MD
LG