Linkuri accesibilitate

Primarul Moscovei și Sevastopolul


Președintele Medvedev cu primarul Moscovei iuri Lujkov în 2008
Președintele Medvedev cu primarul Moscovei iuri Lujkov în 2008

Ministerul de externe de la Kiev crede că „asemenea declaraţii contrazic atmosfera relaţiilor constructive şi prietenoase stabilite între Rusia şi Ucraina în ultimul timp”.


Longevivul primar al Moscovei, Iuri Lujkov, poreclit „primarul cu politică externă”, a înfuriat din nou autorităţile de la Kiev. El a repetat că Ucraina ar trebui să reîntoarcă Rusiei oraşul Sevastopol. Ucrainenii sunt cu atât mai nemulţumiţi cu cât abia zilele trecute îl scoseseră pe Lujkov de pe o listă neagră a celor cu interdicţie de a intra în ţară.

Iuri Lujkov a fost pus pe lista neagră de fostul preşedinte ucrainean, Victor Iuşcenco în mai 2008, după ce participase la un miting la Sevastopol şi declarase că Ucraina trebuie să întoarcă Rusiei oraşul din Crimea.

Luna aceasta, noul preşedinte ucrainean, pro-rusul Victor Ianucovici l-a invitat pe Lujkov la ziua sa de naştere, aşa încât a trebuit să-l scoată de pe lista indezirabililor. Cu această ocazie, Kievul şi Moscova au anulat cu totul listele negre pe care şi le făcuseră reciproc în ultimii ani.

Revenit acasă, primarul capitalei ruse a fost întrebat luni la o conferinţă de presă dacă şi-a schimbat poziţia în legătură cu Sevastopulul. Răspunsul a fost că nu. „Făcusem declaraţiile despre Sevastopol în cunoştinţă de cauză. Nu mi-am schimbat şi nici nu-mi voi schimba poziţia”, a spus Lujkov.

Ministerul ucrainean de externe a reacţionat. Purtătorul de cuvânt Oleg Voloşin a declarat agenţiei ruse Interfax că ministerul de externe priveşte „foarte serios” la declaraţia primarului Moscovei şi crede că „asemenea declaraţii contrazic atmosfera relaţiilor constructive şi prietenoase stabilite între Rusia şi Ucraina în ultimul timp”.

Agenţia Reuter aminteşte că Lujkov, în vârstă de 73 de ani şi primar al Moscovei încă din 1992, a intrat în gura presei internaţionale şi în trecut prin declaraţii sau acţiuni controversate. De exemplu, a amplasat pe străzile oraşului afișiere cu imaginea lui Stalin la una din aniversările victoriei sovietice în cel de-al doilea război mondial sau a interzis un marş al gay-ilor pe care l-a descris drept un „act satanic”.

Lista poate continua cu apelurile la boicotarea heringilor estonieni după ce autorităţile de la Tallin au înlăturat din centrul oraşului monumentul ostaşului sovietic şi cu îndemnul recent la boicotarea produselor moldoveneşti din cauza decretului preşedintelui interimar Mihai Ghimpu despre ziua ocupaţiei sovietice. Aşa încât Lujkov şi-a câştigat porecla de primar cu politică externă.

Într-un articol de acum câţiva ani, cotidianul New York Times îl descria drept un exportator de naţionalism rus, care ar fi cheltuit sute de milioane de dolari din bugetul Moscovei pentru a sprijini separatismul pro-rus din „vecinătatea apropiată”. New York Times scria, în urma unei investigaţii, că Lujkov a sprijinit autorităţile transnistrene din Moldova, a construit şosele în republicile separatiste georgiene şi complexe de locuinţe pentru marinarii ruşi bazaţi la Sevastopol.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG