Linkuri accesibilitate

18.07 - București: Abandonul președintelui Constantinescu


Emil Constantinescu la Europa Liberă
Emil Constantinescu la Europa Liberă

Decizia lui Emil Constantinescu de a renunţa va fi pusă în balanţă cu insistenţa cu are fostul preşedinte Ion Iliescu vrea să-şi redobândească funcţia.



18 iulie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; comentariu: Nestor Rateș).

Abandonul președintelui Constantinescu.

Din nou despre decizia preşedintelui Emil Constantinescu de a nu mai candida pentru un nou mandat, decizie anunţată cu numai o zi după ce apăreuse ultimeul sondaj de opinie, care indica o creştere a popularităţii sale. O discuţie cu Nestor Rateş, directorul redacţiei de limbă română a postului de radio Europa Liberă
:

Nestor Rateş este de părere că preşedintele Emil Constantinescu se gândea de mai mult timp să abandoneze, mai ales după ce pierduse sprijinul liberal, dar a aşteptat un moment prielnic pentru anunţ şi anume un moment în care sondajele îl arată în ascensiune.

În aprilie, când Emil Constantinescu a acordat un interviu Europei Libere, realizat de Nestor Ratel, preşedintele ar fi declarat după aceea că nu are nici un interes personal pentru o nouă candidatură dar că cei care consideră că ar trebui să continue ar fi cazul să iasă public şi să susţină hotărât candidatura sa. Şi a lăsat de înţeles că în absenţa acestei susţineri, ar putea renunţa la o nouă candidatură.

Decizia preşedintelui s-ar putea să vină însă prea târziu cel puţin pentru un viitor candidat al dreptei care va avea mai puţin de 4 luni pentru campania electorală. Nestor Rateş nu crede însă că de retragerea lui Constantinescu vor profita candidaţii stângii, ci tehnocraţii ca premierul Mugur Isărescu. Este candidatul care se pare să s-ar bucura şi de sprijinul actualului preşedinte.

Mai mult se poate ca decizia lui Constantinescu de a renunţa va fi pusă în balanţă cu insistenţa cu are fostul preşedinte Ion Iliescu vrea să-şi redobândească funcţia, în detrimentul electoral al celui de al doilea.
XS
SM
MD
LG